Jobboldalit támogat a baloldal

Hódmezővásárhelyen az MSZP visszaléptette jelöltjét egy a Fideszből korábban kizárt tag, Balogh Jánosné javára. A nagyobbik ellenzéki párt jelöltje nem érti, hogy lesz három hónap alatt egy fideszesből baloldali, Baloghné visszautasítja ezt a vádat. A délmagyar.hu kérdezte a két felet.

Nem mindennapi politikai helyzet állt elő az országgyűlési képviselő-választás első fordulója után Csongrád megye 6-os körzetében, azaz a Hódmezővásárhelyi kistérségben. Az első helyen Lázár János (Fidesz–KDNP) jelenlegi képviselő végzett 47,93 százalékkal, a második azonban egy független jelölt, Balogh Jánosné, mártélyi polgármester lett, aki a voksok 24,26 százalékát kapta.

A helyzet érdekessége, hogy alig több mint két hónappal ezelőtt ők ketten még párttársak voltak, miután azonban Baloghné úgy döntött, megméreti magát a választáson, kizárták a Fideszből. A nagyobbik ellenzéki párt helyi kampányának egyik eleme már az első forduló előtt az volt, hogy Mártély polgármestere a baloldal malmára hajtja a vizet. Ez pedig csak erősödött azóta, hogy kiderült: a harmadik helyen végzett MSZP-s Bacsa Pál visszalépett a javára.

A délmagyar.hu kérdésére Balogh Jánosné visszautasította a vádakat, miszerint köpönyegforgató lenne és baloldali. Mint mondta „a Fidesz tagja voltam, továbbra is jobboldali gondolkodású vagyok, és az is maradok.” A lap kérdésére hangsúlyozta: nem kereste a szocialistákat, az MSZP helyi szervezete önállóan döntött úgy, hogy jelöltjét visszalépteti az ő javára. Annyit kértek tőle, ha bejut a parlamentbe, ne üljön vissza a Fideszbe. Ez azonban, miután onnan kizárták, eszébe sem jutna.

Őszintén megdöbbentem azon, hogy Bacsa Pál visszalépett Balogh Jánosné javára – nyilatkozta a lapnak Lázár János, a Fidesz–KDNP jelöltje. „Érthetetlen, hogy lesz egy fideszesből három hónap alatt független, majd baloldali. Ez a dolog erkölcsi része, a döntést a választókra bízom” – tette hozzá.

Címkék: Voks 2006: Hírek