Az árvíz miatt korlátozzák a vasúti közlekedést

Szolnok térségében – a kialakult árvízhelyzet miatt – szombat hajnaltól a Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba, a Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza vasúti fővonalak vasúti menetrendjében ideiglenes változásokat vezet be a MÁV.

A magas vízállás miatt a vasúti hídszerkezeteket zúzottkővel megrakott tehervagonokkal terhelik le. Emiatt Szolnok és Szajol között az egyik vágányt le kell zárni a vonatforgalom elől április 15-én 00.00 órától további intézkedésig. Emiatt a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony, illetve a Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vasútvonalon közlekedő személyszállító vonatok közlekedésében jelentős korlátozások lesznek.

A Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza közötti InterCity (IC) vonatok kerülő útvonalon: Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen érintésével közlekednek, körülbelül egy órás késéssel. Az IC-k ideiglenes menetrendjét az állomásokon elhelyezett tájékoztató hirdetmények tartalmazzák.

Ez idő alatt a Debrecen–Hajdúszoboszló–Püspökladány, illetve Nyíregyháza–Záhony közötti közvetlen IC összeköttetés szünetel, Debrecenből, illetve Nyíregyházáról közvetlen csatlakozó vonatjáratok indulnak és érkeznek a kerülő útvonalakon közlekedő IC járatokhoz. A Kraszna IC utasainak Debrecen–Mátészalka között közvetlen átszállási lehetőségük lesz.

A Budapestről 14.05 órakor induló Hajdú/Ady Endre IC, illetve a 10.00 órakor Nyíregyházáról induló Szabolcs/Ady Endre IC az eredeti útirányon – Szolnok érintésével – közlekedik, de csak Debrecen állomástól indul és oda is érkezik, körülbelül 20-30 perces késéssel.

Az árvízi helyzet miatt szombattól további intézkedésig Szolnok állomást csak a Szabolcs/Ady Endre, illetve a Hajdú/Ady Endre IC vonatok, továbbá a Budapest–Békéscsaba között közlekedő IC járatok érintik.

A Húsvéti ünnepi forgalom idejére bevezetett Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Kecskemét–Szeged (és vissza) közötti mentesítő Desiro IC vonatpár április 15-én, illetve 16-án Debrecen–Szeged között nem közlekedik. Április 14-én, illetve 17-én az eredetileg meghirdetett menetrend szerint közlekednek, de április 17-én jelentős késéssel.

Tiszafüred–Poroszló között – a vasúti híd lezárása miatt – szerda délutántól az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Az Almásfüzitő–Esztergom közötti szárnyvonalon még nem teremtődtek meg a biztonságos vasúti közlekedés feltételei, ezért továbbra is szünetel a vasúti közlekedés. Az utasok Volán buszokkal juthatnak el úti céljaikhoz, a vasúti bérleteket elfogadják.

Hajózási korlátozás

A szerb határrendészeti szerv képviselője ma 15 óra 15 perckor tájékoztatta a Magyar Határőrség képviselőjét, hogy Szerbiában a Dunán, a folyó áradása miatt Bezdántól-Belgrádig – visszavonásig – teljes hajózási zárlatot rendeltek el. A mohácsi vízi határátkelőhelyen a Határőrség intézkedett a kilépésre jelentkező hajók személyzetének tájékoztatására. A Szerbiába kilépni szándékozó hajók jelenleg a mohácsi vízi határátkelőhelynél lévő kikötőben – 1455-ös folyamkilométer – és környékén várakoznak a korlátozás visszavonásáig.

Címkék: Belföld