Aki a legpontosabban eltalálta a választások eredményét

A FigyelőNet választási tippjátékának első fordulója lezárult, több mint 11 ezer önjelölt politológus próbálta meg előre jelezni a voksolás első fordulójának eredményeit. A tippelés Kundrákné Varga Tündének sikerült a legjobban, így ő nyerte a kétszemélyes tengerparti utazást, őt e-mailben is értesítjük. Hamarosan indul a játék második fordulója!

A március végén indult, NAGY FN VOKSJÁTÉK nevű választási tippjátékunk első fordulójában összesen 13 564-en vettek részt. A játékosok egy része érvénytelen szavazatot küldött be, így összesen 11 495 eredmény-tipp vett részt a versenyben. A feladat egyszerű volt: ki találja el minél pontosabban a választások első fordulójának végeredményét. Az első játékrészben a listás szavazatok alapján tippelhették meg a résztvevők az eredményt. A hét párt (Centrum, Fidesz, Harmadik Út, MDF, MSZP, Munkáspárt, SZDSZ), illetve az „Egyéb” kategória mellett található mezőbe kellett beírni, hogy az adott párt hány százalékát szerzi meg a listás szavazatoknak (Az „Egyéb” kategória a hét megnevezett, korábban 1 százaléknál jobb eredményt elérő párton kívül induló összes többi pártot magában foglalta).

Az úgynevezett legkisebb négyzetek módszerének elve alapján azt a játékost tekintettük nyertesnek, aki a legpontosabban (azaz a legkisebb eltérés-négyzetösszeggel) eltalálta az Országos Választási Bizottság (OVB) által, a választások első fordulóját követően kihirdetett végeredményt. A tippeket két tizedesjegy pontossággal lehetett megadni, és a hivatalos végeredményt is két tizedesjegyig számoltuk, a kerekítés szabályai szerint (Részletek >>).



A LEGJOBB TIPP

A nyertes tipp

Tippjátékunk első fordulójának nyertese Kundrákné Varga Tünde lett, aki hihetetlen pontossággal találta el a hivatalos végeredményt (lásd jobb oldali táblázatunkat). Szinte mindegyik párt esetében minimális eltérés mutatkozott nyertesünk tippje és a végeredmény között – a legnagyobb „tévedése” a Miép-Jobbik-Harmadik Út esetében volt, itt 0,37 százalékponttal (eltérésnégyzettel számolva 0,1369) tért el a két számadat egymástól. Győztesünket e-mail-ben kiértesítettük, és ezúttal is gratulálunk neki. Nyereménye egy 250 ezer forint értékű kétszemélyes, egyhetes tunéziai üdülés.

Érdekesség, hogy tippjátékunk első fordulójában az összes résztvevő közül 6767-an tippelték, hogy az MSZP legyőzi a Fideszt, 276-an azonos eredményt tippeltek a két pártnak, 4452-en pedig a Fidesz győzelmére voksoltak. 1753 résztvevő tippelte azt, hogy az SZDSZ nem jut be a Parlamentbe, azaz nem éri el az 5 százalékot. Az MDF esetében 4554-en tippelték, hogy a párt bejut az Országgyűlésbe.

Indul a második forduló

A NAGY FN VOKSJÁTÉK azonban nem ért véget, hiszen hamarosan indul a második forduló, amely április 23. 19 óráig tart. A játék ezen részében változik azon pártok köre, amelyre tippelni lehet, hiszen itt arra lehet majd fogadni, hogy a mandátumok hány százalékát szerzik meg az egyes pártok. Azaz csak a Parlamentbe már bejutott pártok vesznek részt a versenyben (MSZP, Fidesz, SZDSZ és MDF).

Egy 250 ezer forint értékű kétszemélyes, egyhetes tunéziai üdülést nyerhet az, aki a hivatalos végeredményhez legközelebbi tippet adja majd (itt is a legkisebb eltérés-négyzetösszeg alapján hirdetünk győztest) játékunk második fordulójában! Jó voksolást!

Címkék: Voks 2006: Hírek