Orbán Viktor a kovász

Bár közvélemény-kutatás nem készült, a szakértők szerint az MDF szavazótábora elfogadná a jobboldali együttműködést. Az új javaslat, miszerint MDF-es legyen a miniszterelnök, mégis olyan mítoszt törne össze, amely eddig egyben tartotta a Fidesz szavazótáborát.

Karácsony Gergely, a Medián Közvélemény-kutató Intézet kutatásvezetője szerint az MDF szavazótábora meglehetősen heterogén, de a többségük valószínűleg inkább támogatna egy esetleges koalíciót a Fidesszel. „Ebben az új helyzetben szimpatikus lehet az MDF-es szavazóknak, hogy a Fidesz az államháztartási hiány csökkentéséről is beszél” – mondja a szakértő, hozzátéve, hogy ezzel a két párt egyébként nagyon különböző programja valamelyest közelít egymáshoz.

Nem jobboldali, hanem konzervatív

Karácsony Gergely szerint az MDF szimpatizánsai se nem jobb, se nem baloldaliak, hanem inkább konzervatívak. Ugyanezt a véleményt osztja Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója is, aki szerint az MDF-es szavazótábort nem lehet leírni egy bal- és jobboldali skálán, ők ugyanis konzervatív beállítottságúaknak vallják magukat. A Szonda Ipsosnak a választások első fordulója előtt készített felmérése szerint egyébként az MDF az érettségizettek és diplomások pártja, akik városban élnek és markáns értékrenddel rendelkeznek.

Orbán az összetartó erő

A Fideszről Závecz Tibor a FigyelőNetnek azt mondta, hogy nagyon egy személyhez kötődő párt, a szimpatizánsai pedig különösen lojálisak Orbán Viktorhoz. Példaként hozta fel erre, hogy egy 100 fokú népszerűségi skálán 86 pontot adtak a Fidesz-szavazók Orbán Viktornak, amely egy kétmilliós tábornál nagy hűséget és elkötelezettséget jelent. Hangsúlyozta: a Fidesz egy gyűjtőpárt, ahol megtalálható konzervatív, liberális és baloldali egyaránt, és csupán egyetlen dolog kovácsolja őket össze: Orbán Viktor személye.

Éppen ezért a szakértő szerint nehéz lesz átalakítani ezt a „mítoszt”, bár közvélemény-kutatások erről még nem készültek. A Medián kutatásvezetője viszont úgy véli, hogy a Fidesz szavazótáborával talán könnyebb elhitetni, hogy a győzelemért Orbánt vissza kell léptetni. Hozzátette: matematikailag úgy is nagyon csekély az esélye annak, hogy az ellenzéki pártok kerüljenek többségbe az új parlamentben, ha a két párt együttműködik egymással.

Címkék: Voks 2006: Hírek