Orbán nem tesz több ajánlatot

Orbán Viktor már nem tartja magát miniszterelnök-jelöltnek. Véleménye szerint nem tudtak többet tenni az együttműködés érdekében, így 3100 kilométeres országjáró körútra indul, hogy személyesen szóljon a választókhoz. Ezt a Fidesz elnöke a Magyar televízió Az Este című műsorában mondta.

Orbán Viktor a Magyar Televízióban elmondta, a Fidesznek számot kellett vetnie azzal a helyzettel, hogy csak az MDF-fel együtt győzhetnek, és tudomásul kellett vennie azt, hogy ebben az ő személye akadály. Hozzátette: döntését – hogy félreáll – a Fidesz elnöksége jóváhagyta. Ezt követően egy olyan reális alternatívát kínáltak az MDF-nek, amellyel létrejöhet a két párt közti megállapodás. A párt elnöke úgy fogalmazott, félreáll, mert nem az ő miniszterelnöksége a lényeg, hanem hogy létrejöjjön a megállapodás.

Nincs miniszterelnök-jelölt a jobboldalon

Mint mondta, a Fidesz felajánlotta Dávid Ibolyának Bod Péter Ákos személyével, hogy állítsák helyre a bizalmat és harcoljanak közösen a sikerért, de két nap alatt két elutasítást kaptak, így ennél többet nem lehet tenni. Mint fogalmazott: nem futnak olyan szekér után, amely nem veszi fel őket. Nem szeretnék ugyanis azt a látszatot kelteni, hogy az együttműködésre nekik van szükségük, mert az közös érdek. Orbán Viktor úgy véli, az MDF csak ürügyet keres az elutasításra. A riporter kérdésére hangsúlyozta: jelenleg nincs miniszterelnök-jelöltje a jobboldalnak. Úgy véli, Bod Péter Ákos személyét is elutasították, így nem tudnak többet tenni.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a megállapodás akarat kérdése, amely megvan a jelenlegi koalíciós pártok között, az MDF oldalán azonban nincs. De ha sikerül megszerezni a többséget, a választások után újra tárgyalnak arról, hogyan működnek együtt.

70 mandátummal számolnak

Orbán Viktor szerint a 110 még függő mandátumból 70-et kell megszereznie a jobboldalnak ahhoz, hogy Fidesz-MDF kormány alakulhasson. Kalkulációik szerint ebből körülbelül 20 biztosan jobboldali, további nyolcvan kerületben pedig kevesebb mint kétezer szavazat a különbség a jobb és baloldali jelölt között, így van remény.

Orbán Viktor elmondta: 3100 kilométeres országjárásra indul, hogy mindenkinek elmondja álláspontját. Mint fogalmazott, a Fidesz és választói értik egymást, ezért meg fogják hallgatni.

Címkék: Voks 2006: Hírek