Az MDF-en múlnak a választások?

Az MDF azzal, hogy ismét átlépte a parlamentbe való bejutás küszöbét, a kormányalakítás kérdését is eldöntheti: nélküle ugyanis a Fidesznek esélye sincs. Dávid Ibolya nem akar társulni, de nyilatkozatok alapján úgy tűnik, ebben a kérdésben nincs teljes egység a párton belül.


Túl sok a sérelem?

Az Európai Néppártban (EPP) nem értik, miért nem kíván az MDF részt venni annak a lehetőségnek a megragadásában, hogy Magyarországon a két parlamentbe kerülő jobboldali párt összefogásával a jobboldali értékeket valló kormány jöhetne létre – derül ki Antonio López-Isturiz, a mind a Fidesz-MPSZ-t, mind az MDF-et tagjai közé soroló EPP főtitkára nyilatkozatából. Pedig az MDF sok sérelmet fel tudna sorolni. Herényi Károly szerint a fideszesek „most megpróbálják elhitetni a népekkel, hogy az összefogás egyetlen akadálya a Magyar Demokrata Fórum.” Pedig – mint Herényi egy interjúban fogalmazott – egy hete még azt hirdették, hogy „aki az MDF-re szavaz, az a mostani kormány továbbélését akarja”. A frakcióvezető emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz egészen a legutóbbi időkig erővel, aláírásgyűjtéssel, zsarolással és nyomással próbálta elérni, hogy az MDF jelöltjei lépjenek vissza, most viszont a képviselői az összefogásról beszélnek, mintha mi sem történt volna.

Az MDF-et bizalmukkal megtisztelő választók úgy gondolták, hogy annak a hangvételnek, programnak, politikai stílusnak, amelyet az MDF és Dávid Ibolya képvisel, a következő parlamentben is ott a helye – mondta Herényi Károly vasárnap Budapesten azt követően, hogy az Magyar Demokrata Fórum átlépte az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Ezzel egyébként az MDF 12 év után önállóan, a választók felhatalmazásából került be a parlamentbe.

Az eredménnyel Dávid Ibolya komoly döntési pozícióba került. A választási matematika szerint ugyanis a jobboldalnak nincs esélye a győzelemre az MDF nélkül. Kérdés tehát, az MDF elnöke kitart-e álláspontja mellett, hogy ellenzékben képviseli a két nagy pártot elutasító szavazóit, vagy egy esetleges kormányzati (akár miniszterelnöki) pozícióért belemegy egy újabb választási szövetségbe a Fidesszel.

A Fidesz megkerülné az MDF vezetését

Orbán Viktor már a választások éjszakáján bejelentette: pár perc múlva telefonon megkeresik az MDF-et és javaslatot tesznek a második fordulóra kialakítható együttműködésre. (Az elmúlt időszakban tapasztalható rideg viszony után Orbán Viktor már az április hatodikai négypárti miniszterelnök-jelölti vitán elejtett egyébként egy olyan megjegyzést Dávid Ibolyának, hogy együtt szeretnék leváltani a kormányt). Dávid Ibolya azonban hétfőn bejelentette: az MDF elnöksége óriási többséggel elfogadta azt a javaslatot, hogy országgyűlési képviselőjelöltjei ne lépjenek vissza a második fordulóban a megmérettetéstől. Dávid Ibolya ekkor már teljesen egyértelműen fogalmazott: az MDF nem kíván együttműködni a Fidesszel. A szövetség elutasítását azzal magyarázta, hogy ígéretet tett arra, nem fogják becsapni azokat a választópolgárokat, akik egy másik jobboldalra, egy másik konzervatív politikára, a valódi konzervativizmusra adták le voksukat.

Látva Dávid Ibolya vonakodását állítólag olyan ajánlat is felmerült a Fidesz részéről, hogy az MDF elnöke akár a miniszterelnöki széket is megkaphatja, ám ezt az MDF elnöke legendának nevezte. A Fidesz mindenesetre hétfőn elküldte együttműködési ajánlatát tartalmazó levelét, erre azonban azóta sem érkezett válasz.

A Fidesz így taktikát váltott: megkerülik Dávid Ibolyát. Deutsch-Für Tamás elmondta: sajnálattal vették tudomásul, hogy az MDF vezetése nem kíván együttműködni a Fidesszel, így a kormányváltás feladata a Fideszre maradt. Ennek érdekében a Fidesz felveszi a kapcsolatot a még versenyben lévő 110 egyéni választókerületben az MDF szavazóival és képviselőjelöltjeivel, és megpróbálnak együttműködést kialakítani velük.

Középtávú haszon és megbélyegzés

Kumin Ferenc politológus szerint Dávid Ibolya taktikája középtávon sikeres lehet, sőt, ez az egyetlen út, hogy az MDF megerősödjön, és ne tagozódjon be a jobboldali egységbe. Kérdés, hogy meg tudja-e őrizni hitelét. Az utóbbi időben világos nyilatkozatokat tett a Fidesszel való együttműködés ellen, amelyből nagyon nehéz lenne visszavonulni. Másik oldalról viszont a Fidesz, a jobboldali média és az MDF-en belül a nem országosan ismert politikusok egy csoportja részéről komoly nyomás nehezedik Dávid Ibolyára. A politológus azonban úgy véli, a jó választási eredmény elég erőt adott a pártelnöknek. „Az egyetlen hibás lépést abban látom, hogy Dávid Ibolya nem döntött azonnal: azokat a jelöltjeit, akik nem értek el legalább tíz százalékot, egyoldalúan visszalépteti, és a szavazók lelkiismeretére bízza a második fordulós voksolást. Ezzel egy sokkal tisztább helyzetet teremthetett volna” – mondta Kumin Ferenc a FigyelőNetnek. Gíró-Szász András egyet ért azzal, hogy Dávid Ibolya a taktikájával a szigorú pártszempontokat nézve profitálhat. A politikai elemző szerint azonban mindenképpen szembe kell néznie azzal a megbélyegzéssel, hogy nem tett semmit a kormányváltásért.

A Fidesznek csak az MDF-fel sikerülhet

Behódolt a baloldalnak?

Dávid Ibolya hétfőn emlékeztetett: az MDF a minap kőbe véste, hogy nem fogják hatalomra segíteni Orbán Viktort, és nem fognak asszisztálni Gyurcsány Ferenc kormányalakításához sem. Ezt azonban nem könnyű betartani, a Fidesz ajánlatának elutasításával viszont egyértelmű helyzet alakul ki: győz a jelenlegi koalíció. Így többen azzal vádolták az MDF-et és a párt elnökét, hogy átállt a baloldalra, hiszen így – bár passzívan – de a Gyurcsány-kormányt segíti hatalomra. Dávid Ibolya azonban egyértelműen cáfolta, hogy bármilyen politikai szerepvállalással kapcsolatos kérést, vagy ajánlatot kapott volna Gyurcsány Ferenctől.

A Fidesznek ugyanis elemi szüksége van egykori koalíciós partnere támogatására. Ha ugyanis a Fidesz jelöltjei nem kapnak sehonnan többlettámogatást, úgy a párt a még eldöntetlen 110 mandátumból mindössze 26-ra számíthat biztosan. Orbán Viktor 75 mandátum megszerzését tűzte ki célul pártja számára – ennyi győzelemmel a Fidesz egyedül alakíthatna kormányt. De az MDF visszalépésével is csak 55 mandátumhoz juthat a Fidesz, az MDF-fel való megegyezés nélkül viszont esélye sincs az eredmény megfordítására. A maradék 29 választókerületben az első fordulóban kialakult erőviszonyokat alapvetően befolyásolhatja, hogy az akkor az MDF-re voksolók elmennek-e szavazni, és ha igen, kit támogatnak. Ha elmennek és ismét az MDF-re voksolnak, úgy számításaink szerint 19 körzetben a Fidesz szerezhet mandátumot. Amennyiben az esélyesebb jobboldali jelöltre szavaznak, úgy mind a 29 képviselői hely a Fideszé lehet, viszont ha a baloldalra szavaznak, elvileg akár az összes helyen nyerhet a koalíció jelöltje.

Závecz Tibor, a Szonda Ispos véleménykutatási igazgatója szerint az MDF szavazói megosztottak: ha az MDF visszaléptetne, harmaduk valószínűleg nem menne el, 25 százalékuk balra szavazna, 40 százalékuk pedig a jobboldalra, azaz a Fidesz jelöltjére. Kumin Ferenc szerint sokan nem mennek majd el a második fordulóban a fórum szavazói közül, és elenyésző azoknak az aránya, aki újra az MDF-re szavaznának, ha nem léptetik vissza a jelöltet, hiszen esélytelenek. A politológus úgy véli, körülbelül az első fordulóban az MDF-re voksolók háromnegyede ikszelné a második fordulóban a Fideszt, negyedük pedig a koalíciós jelöltet. Kumin Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta: az MDF a visszalépésekkel sem nagyon fordíthatna már az álláson.

Van, aki nem ért egyet

Gémesi György – aki az MDF és a Fidesz közös jelöltjeként mérette meg magát – személyes véleménye szerint meg kell adni a lehetőséget az MDF képviselőjelöltjeinek arra, hogy helyben megállapodást köthessenek az esetleges visszalépésekről. Elmondta: az elnökségi ülésen ő volt az egyetlen, aki a javaslat ellen szavazott. „Ebben a dologban úgy tűnik, hogy egyelőre én vagyok az elnökségben ezen a véleményen, viszont már a jelöltek között nagyon komoly véleménykülönbség van” – mondta. Ezt támasztja alá az is, hogy az MDF Békés megyei 2. számú választókerületi képviselőjelöltje, Pocsay Gábor arra szólította fel szavazóit, hogy a második fordulóban a fideszes Tóth Imrét támogassák. A jelöltek – mint mondta – tudomása szerint Békésben, de más megyében is különböző egyeztetéseket folytatnak egymással.


Címkék: Voks 2006: Hírek