Dávid Ibolya mégis tárgyalna

Dávid Ibolya, az MDF elnöke válaszolt Orbán Viktor levelére, amelyben közölte, hogy kiinduló feltételük pártjuk programjának nyolc pontja, amely alepvetően ellentmond a Fidesz-program alapjainak.

Professzorok Batthyány Köre is fokozza a nyomást


A Fidesz nemzetstratégiai programját a Szent István Tervet készítő szervezet, a Professzorok Batthyány Köre Elnöksége arra szólította fel az MDF-et, hogy fogadják el a Fidesz tárgyalási ajánlatát az együttes parlamenti többséget megcélzó összefogásról és a közös kormányzásra való felkészülésről. A polgári értelmiségieket tömörítő szervezet szerint az első választási forduló eredménye csak akkor teheti lehetővé a jelenlegi kormánykoalíció leváltását, ha az MDF őszintén kormányváltást akar. Az elnökség úgy véli, hogy a párt erre kapott felhatalmazást választóitól. Ha az MDF vezetői nem hajlandók a megegyezésre, akkor az értelmiségiek közvetlenül a választókhoz fordulnak.

A FigyelőNethez eljutott levélben az MDF első embere válaszában részletezi a tárgyalás kiindulópontjait, amelyre Orbán Viktor vélhetően 10 órára meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatóján reagál.

A feltételek közül az MDF az államháztartás egyensúlyba hozását említi. Dávid Ibolya szerint először is rendet kell tenni a költségvetésben, mert a költségvetés hiánya, az államadósság mérete veszélyezteti a gazdaság, az ország stabilitását. A Fidesz közel 3500 milliárd forintnyi felelőtlen ígérete még tovább súlyosbítja a helyzetet. Ezért ezeket az ígéreteket vissza kell vonni a nyilvánosság előtt.

Nem lehet tb-járulékot csökkenteni

A konzervatív, jobboldali politika célja a magyar kis- és középvállalkozások megerősítése. A tb-járulék azonnali, 10 százalékpontos csökkentése és a minimálbér 100 ezer forintra emelése csődbe juttatná a magyar vállalkozásokat, százezer embert tenne munkanélkülivé, és válságba sodorná a költségvetést. A pártelnök kéri, hogy ezeket az ígéreteit Orbán Viktor vonja vissza.

Nem lehet visszaállamosítani

A magántulajdon szentsége és a szerződések tisztelete az európai konzervatív politika alapja. Ezért elvárják, hogy a kampányban használt visszaállamosításra vonatkozó kijelentéseit a Fidesz elnöke vonja vissza.

Ne használjanak tőke- és idegenellenes kijelentéseket!

A levél szerint az Európai Unió iránt elkötelezett konzervatív, jobboldali párt nem alkalmaz tőke- és idegenellenes kijelentéseket, nem riaszthatja el a külföldi befektetőket, akik magyar munkavállalók százezreinek adnak munkát, megélhetést.

Privatizáció kell az egészségügyben

A magyar egészségügyben véget kell vetni a hálapénz rendszerének. Az MDF elnökasszonya felhívja a figyelmet, hogy az ő kormányuk volt az, amely privatizálta a háziorvosi praxist és a szakellátást. A privatizáció sikeres volt, és senkinek sem kell fizetni az ellátásért. Az egészségügyben helye van a privatizációnak, a tőkebevonásnak, de ésszel és szigorú garanciák mellett. Kérem, hogy bírálja felül korábbi elutasító álláspontját.

Szülessen meg a Tiszta Kezek Hivatala

Magyarországon a korrupció évente legalább 100 milliárd forint kárt okoz. Emiatt szükséges a Tiszta Kezek Hivatalának felállítása. Kéri, fogadja el a Magyar Demokrata Fórum korrupcióellenes programját.

Mondjanak nemet a szélsőségeseknek!

Jobboldali, konzervatív politikus elvből elutasít minden együttműködést a szélsőséges politikai erőkkel, jöjjenek azok balról vagy jobbról. Ezért vállalja, hogy megszakít minden együttműködést a Munkáspárttal, illetve a MIÉP-Jobbikkal.

Kérjen elnézést a megfenyegetett plébánostól!

A politikus arra is felszólítja Orbán Viktort, hogy pártja nevében kérjen elnézést attól a plébánostól, akit az MDF szerint a kampányban a Fidesz országgyűlési képviselője megfenyegetett.

Valódi jobboldali politika kell

A kisebbik ellenzéki párt elnöke végül leszögezi, hogy a Fidesz nem az MDF miatt veszítette el a választások első fordulóját, hanem a saját politikája miatt. Egy többlépcsős tárgyalást pedig csak abban az esetben ajánl fel, ha a Fidesz és Orbán Viktor „valódi jobboldali, konzervatív politikát vállal fel”, ha a nyilvánosság előtt elfogadja a fenti kiinduló feltételeinket.

Az MDF-en múlik minden

Az MDF első fordulós sikere után a jobboldali párt 12 év után önállóan, a választók felhatalmazásából került be a parlamentbe. Az eredménnyel Dávid Ibolya komoly döntési pozícióba került. A választási matematika szerint ugyanis a jobboldalnak nincs esélye a győzelemre az MDF nélkül. Kérdés tehát, az MDF elnöke kitart-e álláspontja mellett, hogy ellenzékben képviseli a két nagy pártot elutasító szavazóit, vagy egy esetleges kormányzati (akár miniszterelnöki) pozícióért belemegy egy újabb választási szövetségbe a Fidesszel.

Címkék: Voks 2006: Hírek