Légi felvételek a tiszai árvízről

Az elmúlt hetekben a média elsősorban a dunai árvízzel foglalkozott, kevesebb figyelem jutott a Tiszára, pedig a kelet-magyarországi folyó mentén élőknek szintén bőven kijut idén árvízből és belvízből.

Bár a Dunán a hét elejére már levonult az árhullám, ugyanebben az időben a Tisza még a középső szakaszon tetőzött, igaz mellékfolyói a Marost kivéve már apadtak.

A hét első felében a Dunán és mellékfolyóin másodfokú, a Tiszán és mellékfolyóin pedig szinte mindenütt harmadfokú készültség volt érvényben. A hazai folyókon összesen mintegy 2700 kilométer védelmi szakaszon van készültség. A belvizes területek nagysága a kedvező időjárás hatására csökkent, hétfőn mintegy 167 ezer hektár állt víz alatt, ennek közel fele szántó.

A National Geographic légi felvételei Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Tisza Tokajtól, a Tisza és Bodrog találkozásától Tiszadobig, Tiszavasváriig terjedő szakaszán készültek.

A fotózás idején, 2006. április 8-án, Tiszadobnál volt a legkritikusabb az árvízi helyzet: itt már napok óta dolgoztak az ún. körgát megerősítésén. A képeken jól látszik a térséget az árvíz mellett sújtó belvíz is.

Címkék: Belföld