Kuncze: az SZDSZ választói nem akartak konzervatív kormányt

A visszaléptetéseken túl nem volt más háttéralku az MSZP és az SZDSZ között Kuncze Gábor elmondása szerint. A pártelnök közölte: nem várt segítséget kaptak a Fidesztől az első forduló előtt.


Bármikor vissza lehet lépni

A visszalépéseket az Országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szabályozza. Eszerint azokban a választókörzetekben, amelyekben az első fordulóban nem születik eredmény második fordulót kell tartani. Itt már csak azok a jelöltek indulhatnak, akik legalább 15 százalékot elértek az első fordulóban, vagy az első három helyezett. Ezen felül a szabályozás csupán annyit köt ki, hogy bárki visszaléphet az újbóli megmérettetéstől, ám helyére új képviselő nem állítható. A jelölt visszalépési szándékát az urnanyitás előtt bármikor bejelentheti, ebben az esetben nevét le kell húzni a szavazólapról.

Az SZDSZ támogatói számára egyértelmű: nem akarnak konzervatív kormányt, ezért is kérte a közös jelöltek támogatását – mondta Kuncze Gábor a FigyelőNet azon kérdésére, hogy a liberális szavazóknak nem tartozik-e valamiféle magyarázattal az SZDSZ, hogy az ötvenöt visszaléptetésért mit kapnak cserébe, továbbá, hogy a párt szimpatizánsai mit nyernek az MSZP jelöltjeinek támogatásával. Lapunk kérdésére válaszul, hogy a rövid tárgyalás alatt szóba került-e a gazdasági vagy az egészségügyi minisztérium, illetve Demszky Gábor neve, Kuncze úgy felelt, hogy sem kormányzati pozíciókról, sem személyi kérdésekről nem tárgyaltak. A Batthyány-örökmécsesnél tartott hétfői gyűlésen Hiller István, az MSZP elnöke bejelentette, hogy megegyeztek az SZDSZ-szel a jelöltek visszaléptetéséről, ötvenöt helyen az SZDSZ, három helyen az MSZP jelöltje lép vissza, a beszédben Hiller után következő Kuncze megerősítette a hírt.


A liberális pártelnök az első fordulót értékelő sajtótájékoztatóján elmondta: nem várt külső segítséget is kaptak: a Fidesz ugyanis, mikor érzékelte a párt izmosodást, „szabadon engedte” Mikola Istvánt, Semjén Zsoltot, Bayer Zsoltot és Kövér Lászlót.

Hárompólusú lett a közélet

Kuncze elmondta, hogy nem folytattak negatív választási hadjáratot, céljuk mindig a programok eljuttatása volt a választókhoz. Kuncze Gábor ebből a szempontból eredményesnek ítélte meg a kampányt, napirendre kerültek a liberális szempontok, az egészségügyi reform, az egykulcsos adó, és a programok tematizálásánál lehetőség nyílt a szocialista, a konzervatív és a liberális álláspontok összevetésére. Az előző választásokkal összehasonlítva a párt növelte támogatottságát, háromszázötvenezer voksot gyűjtöttek be, és ötödik alkalommal kerültek be a parlamentbe, amit Kuncze Gábor sikerként könyvelt el. Ez, mint fogalmazott, nem jellemző az átalakulóban lévő országokra; így mára Magyarországon hárompólusúvá alakult a közélet, a szocialista és konzervatív oldal mellett megjelent a liberális is. Kuncze Gábor kiemelte, hogy az országos átlagnál nagyobb mértékben nőtt az SZDSZ támogatottsága a fővárosban, Komárom-Esztergom és Fejér megyében.

A választás nem harc

A két forduló közötti kampányról az SZDSZ elnöke elmondta, hogy országszerte százhárom szocialista és hét liberális jelöltet lehet támogatni április 23-án. Hangsúlyozta: össze kell fogni a szocialista partnerrel, mert előreláthatólag elkeseredett, szélsőségektől sem mentes kampányra van kilátás. Erre utaló jelnek nevezte Kuncze Orbán Viktor tegnap délutáni Fidesz-összejövetelen elhangzott szavait, hogy harc következik. Az SZDSZ szerint a választás nem harc, de ezzel a hozzáállással okosan fel kell venni a versenyt. Ha a Fidesz vereséget szenved, lehetőség nyílik arra, hogy egy valódi jobbközép jöjjön létre Magyarországon, és ezzel kialakuljon egy „normális európai kép” – mondta Kuncze Gábor. Kijelentette: személyesen vesz részt a kampányban az SZDSZ vezető politikusaival mindenütt, ahol liberális jelöltek állnak, ezenkívül néhány helyen támogatják az MSZP-t.


Címkék: Voks 2006: Hírek