SZDSZ: 6 százalék felett

Az SZDSZ támogatottsága 99,05 százalékos feldolgozottságnál 6,43 százalékot ért el. Késő éjszaka Gyurcsány Ferenc személyesen hívta meg a liberálisokat a hétfői gyűlésre.

Éjjel fél egy körül Gyurcsány Ferenc és Kuncze Gábor közösen szólt a Liberálisok Házában összegyűlt SZDSZ szimpatizánsokhoz.


Kuncze Gábor kiemelte: 1990 óta először fordul elő, hogy a kisebbik koalíciós párt növelni tudta népszerűségét, és az is először fordul elő, hogy a nagyobbik koalíciós párt meg tudta tartani első helyét.

Gyurcsány Ferenc azzal kezdte: „Drága barátaim, az első fordulót most már menthetetlenül megnyertük. Húzzunk bele az elkövetkező két hétben, mutassuk meg, hogy meg tudjuk nyerni a választást is!” Gyurcsány Ferenc meghívta a liberálisokat is a hétfői Batthány-örkömécseshez, hogy, mint mondta, megmutassa a két tábor, hogy együtt tud működni, meg tud állapodni.

A közönség a „Megnyerjük!” rigmussal felelt a miniszterelnöki szavakra. Sokan azt kiabálták, hogy „Táncolj Feri!”

Kuncze Gábor arra bíztatta híveit, hogy menjenek el a közös gyűlésre. Mint mondta: „azt már elintéztük, hogy körmöst senki ne kapjon.” Hozzátette: „ne adjatok a gyerekeknek körmöst, mert olyan lesz, mint Mikola.”

A helyszíni informátorunk szerint, a Liberálisok Háza mellett elhaladó és a liberálisokkal szimpatizáló autósok a Károly körút felől dudával köszöntötték az SZDSZ sikerét.

Egy elhaladó fideszes csoport bekiabált háromnegyed egy körül a Liberálisok Házába: „Eljön majd a második forduló! Tekerünk egy jointot a Kuncze-papával!” Erre azonban nem figyelt már senki, nem lett atrocitás az ügyből.

A liberálisok a miniszterelnöki köszöntő után leginkább a büfé felé vették az irányt. Egy körül a leglelkesebb szimpatizánsok felpörgették a házibulivá alakult rendezvényt, és akkor úgy tűnt a mulatság még sokáig el fog tartani.

Több mint hat százalék


Percekig tartó taps fogadta korábban a hatszázalékos küszöb átlépése után Kuncze Gábort és Demszky Gábort a Liberálisok Házában. A tömeg a „Szép volt fiúk, szép volt lányok!” rigmust skandálta. Kuncze Gábor kijelentette: „Pisti is pesti, Budapestnek külön köszönjük az eredményeket!”

Ezután Demszky Gábor azt hangsúlyozta, hogy Budapest mindenképpen nyert. Mint mondta, a fővárosban 11,78 százalék a liberálisok támogatottsága, ez azt jelenti, hogy több mint 100 ezer ember voksolt a liberálisokra.

„Ezen a választáson is bebizonyosodott, hogy a magyar liberálisok éke, kincse Budapest.” – jelentette ki a főpolgármester.

Erre a közönség a „Szép volt Budapest!” rigmust skandálta. Kuncze Gábor ekkor azt mondta, hogy a vidékiek is nagyon szép arányban voksoltak a liberálisokra, mire a közönség átváltott a „Szép volt vidék!”-re.

Az SZDSZ hétfőn megkezdi a második forduló előtti együttműködésről szóló tárgyalásokat a szocialistákkal – közölte a liberális párt elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján. Kuncze Gábor elmondta: a második fordulóra nagyon erős, mozgósító kampánnyal készülnek azokban a választókörzetekben, ahol a jelöltjeik “állva maradtak”.

A pártelnök szerint az egyéni választókörzetek eredményei alapján nagyon nagyok a tartalékok mind az SZDSZ-nél, mind az MSZP-nél, ezért a két párt koalícióban tudja folytatni. A koalíciós tárgyalások majd csak az országgyűlési választások végeredményének ismeretében kezdődhetnek meg – jelentette ki kérdésekre válaszolva.

Hangsúlyozta, hogy az SZDSZ átlépte a 6 százalékot a parlamenti választások első fordulójában, ami azt jelenti, hogy erősebben került ki a választásból, mint négy évvel ezelőtt. Kuncze Gábor köszönetet mondott minden liberális szavazónak, “lakjon akár a legkisebb faluban, vagy a legnagyobb városban”, és hozzátette, hogy ezt az eredményt Budapest hozta az SZDSZ-nek.

Demszky Gábor kiemelte, hogy az SZDSZ a 2002-es eredményekhez képest erősödött országosan is és a fővárosban is. Mint mondta, hétfőn reggel a liberálisok elkezdik a tárgyalásokat az MSZP-vel a kormányalakításról.

Demszky Gábor a FigyelőNetnek arra a kérdésére, hogy miért szerepelhetett a választásokon jobban az SZDSZ a fővárosban, mint 2002-ben azt válaszolta, hogy részben a Fidesznek köszönhetően a fővárosban egy jelentős liberális közönséget sikerült mozgósítani.

Hangsúlyozta: Orbán Viktor a Budapest minisztérium bejelentésével, Mikola István többszöri antiliberális és demagóg megnyilvánulásával váltotta ki a liberális szavazótábor ellenszenvét. Lendvai Ildikó azon kijelentésére, hogy a liberálisoknak kellene visszalépni úgy reagált, hogy ezt majd a hétfőn kezdődő koalíciós tárgyalásokon fog eldőlni.

A téma volt az MDF bejutása


Demszky Gábor kifejezetten örül az MDF sikerének, annak hogy egy mérsékelten jobboldali párt is lehetőséget kapott a parlamenti szerepelésre. A főpolgármester a FigyelőNetnek elmondta, hogy kizártnak tarjta, hogy az MDF szövetséget kössön a Fidesszel, mert ezzel saját magukat hazuttolnák meg. Hozzátette: a politikában ugyanakkor „sok mindent láttam már eddig, sok minden kiderülhet abból, hogy a két forduló között az MDF hány helyen lép vissza a Fidesz javára.”


A Liberálisok Háza előtt összegyűlt szimpatizánsok nem örülnek egységesen annak, hogy az MDF bejutott a parlamentbe. „Csak le ne paktáljon az MDF a Fidesszel!” – mondják az emberek egymás között. Azok, akik örülnek az MDF bejutásának, azzal próbálják a másik oldalt meggyőzni, hogy a demokrácia alapja a többparlamenti párt.

A Liberálisok Házában feltűnt Jancsó Miklós, Tamás Gáspár Miklós, Somló Tamás és természetesen a liberális politikusok. A kivetítőkön az eredményeket, illetve a televíziók műsorait mutatták. A szimpatizánsok egyébként nemcsak egy-egy liberális jelölt eredményes szereplését tapsolták meg, hanem az MSZP-s jelöltek sikerét is ujjongással fogadták.

Címkék: Voks 2006: Hírek