Kiábrándítóan szerepeltek a kispártok

A kispártok a legnagyobb vesztesei a vasárnapi választásoknak, hiszen mindegyikük messze alulmúlta a vezetői által prognosztizált százalékot.

A kispártok közül a legtöbb szavazatot, 2,19 százalékot a MIÉP-Jobbik Harmadik Út választási szövetség kapta, a többi párt az 1 százalékot sem érte el.

MVPP: a vidék képviselete

Jelenleg nincs képviselete a vidéknek, ezért a párt felvállalja a vidék problémáit – közölte Bánk Attila, a Magyar Vidék és Polgári Párt (MVPP) elnöke. A párt mindössze 0,06 százaléknyi szavazatot szerzett meg a választáson.

A jelenlegi megmérettetést nem célnak tekintette a párt, hanem startnak, hiszen gőzerővel készülnek a közelgő önkormányzati választásokra, tette hozzá Bánk. A párt célja, hogy ott legyen minden döntéshozáson, ahol a vidék sorsáról esik szó. Az MVPP nem lép vissza egyik párt javára sem. A párt 59 jelölttel országos listát állított, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben a legerősebb a szavazóbázisa.

A Centrum az önkormányzati választásokra készül

A Centrum párt mindössze 0,3 százalékot ért el a mostani választáson, hiszen kevés egyéni jelöltet állított. A párt négy évvel ezelőtti választáson jóval többet, 3 százalékot tudott elérni. Kupa Mihály újságírói kérdésre elmondta, szívesen vállalna tanácsadói szerepet az új kormányban, legyen az bármilyen „színű”, hiszen nem a pártokért, hanem az országért cselekszik. Kupa Mihály hozzátette, a párt indulni fog az önkormányzati választásokon is, ahol jobb eredményekre számítanak.

Kiszorított Harmadik Út

A MIÉP-Jobbik Harmadik Út választási szövetség a szavazatok 2,19 százalékát kapta az április 9-én tartott választásokon. Ezzel a MIÉP–Jobbik számára nagyon nehézzé vált a parlamentbe kerülés, de még nem lehetetlen, közölte Csurka István.

A MIÉP vezetője azt mondta, „a tiszta választásoktól ez nagyon messze volt”, mert a médiumokhoz való hozzájutás teljesen egyenlőtlen volt, és a MIÉP–Jobbik eredménye ennek a függvénye.
Kovács Dávid, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a Harmadik Út szövetséget teljes mértékben kiszorították a közéletből, a nyilvánosságból. A Harmadik út szövetség nem biztos, hogy együtt marad az ősszel esedékes önkormányzati választásokig. A szövetség célja a kormányváltás elősegítése, közölte Kovács.

Thürmer: az MSZP lejáratta a baloldali gondolatokat

A Munkáspártra a szavazók 0,04 százaléka voksolt. Thürmer Gyulának, a párt elnökének félelmei a kétpárti parlamenttel kapcsolatban nem igazolódtak be.

„Arra törekedtünk, hogy kerüljön be a munkás és a dolgozó a parlamentbe, „naplopó van egy-kettő a bejutók között, de munkás, dolgozó, kisember, kis- és középvállalkozó, szegény ember nincsen” – hangsúlyozta. Hozzátette: a magyar parlament mit sem fog változni. Az MSZP kiszorította az összes baloldali gondolatot, fellépett a Munkáspárt ellen, megtett mindent a baloldali gondolatok, eszmék lejáratására, közölte Thürmer.

KDNP: újjászerveznék a jobboldalt

Jobban örültem volna, ha többen mennek el szavazni, bár az alacsony részvételi arány általában a kisebb pártoknak kedvez – mondta Bartók Tivadar, a Kereszténydemokrata Párt elnöke. A párt összesen a szavazatok 0,05 százalékát kapta meg.

“Ha marad ez a kormány, akkor jobboldalon esély nyílik arra, hogy újjászervezzük a jobboldalt, ha kormányváltás lesz, és a legnagyobb ellenzéki párt adja a kormányt, akkor a mi esélyeink jelentősen romlani fognak” – mondta Bartók Tivadar.

Roma Összefogás: önálló roma politikai erő alakul

Az MCF Roma Összefogás Párt 0,09 százaléknyi szavazatott szerzett meg a vasárnapi választásokon. A párt kampányigazgatója, Fodor Ferenc azt mondta: “A szavazópolgárok, mind a politikai jobb-, mind a politikai baloldaltól többet vártak; ez a roma szavazók esetében hatványozottan igaz. Az MCF Roma Összefogás Párt – mely önálló roma politikai erőként indult a választáson – a rövid felkészülése ellenére sikeres kampányt vitt véghez, és bízunk abban, hogy programunk és jelöltjeink hitelessége meghozza azt a mérhető eredményt, amire számítunk” – fogalmazott a kampányigazgató.

Címkék: Voks 2006: Hírek