Lassan apad a Duna

A Duna lassan apad, a Tisza középső szakaszán harmadfokú a készültség. Összesen 2878 kilométer hosszon folynak Magyaroroszágon árvízvédelmi munkálatok, a legmagasabb, harmadfokú készültség 1397 kilométeren van érvényben.

A Duna Bátánál vasárnap reggel 6 órakor már 740 centiméterre apadt, de ez a lassú apadás még két-három napig eltart. A mostani tetőzés szintje alacsonyabb volt mint a 1965-ben, akkor 789 centiméter volt a legmagasabb vízállás – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. A Tisza Tokajnál már több mint egy napja, 892 centiméterrel tetőzik, a kisebb árhullám levonulása vízszintemelkedést nem okozott. A Bodrog a felső szakaszon és Sárospataknál lassan apad. Kedvez a csapadékmentes, napsütéses időjárás a Felső-Tiszán vonuló árhullám levonulásának; a folyó kárpátaljai és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán egyaránt csökken a vízszint.

Tiszánál egyelőre nem várható csapadék

A Tisza tivadari részén a vízállás szombaton késő este már a készültségi szint alá csökkent, így az országhatár és Vásárosnamény között meg is szüntethették a készenlétet. Vásárosnamény-Záhony között első-, Záhony-Tiszatelek között másod-, míg Tiszatelek-Tiszabercel között pedig harmadfokú készültséget tartanak, de a Tisza ezeken a szakaszokon is folyamatosan apad, s a meteorológusok nem jeleznek keddig csapadékot a térségben. A tiszaberceli vízállásához hasonlóan nyolc méter feletti a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna vízszintje is, ezért ott szintén harmadfokú árvízvédelmi készültségre van szükség.

A legmagasabb készenlét keretében vasárnap ötszázan vesznek részt a védekezési munkálatokban Szabolcsban, az átázott gátaknál fokozottan figyelik az árvízi jelenségeket, és elvezetik a szivárgó vizeket a töltésektől. A Fekete- és a Fehér-Körösön mérsékelt árhullám indult el, ami a Hármas-Körösön már nem idéz elő újabb vízszintemelkedést, itt igen lassú apadás tapasztalható. A Maros végig árad, Makónál várhatóan eléri a harmadfokú készültségi szintet.

A magyarországi folyókon összesen 2878 kilométer hosszon folynak árvízvédelmi munkálatok, a legmagasabb, harmadfokú készültség 1397 kilométeren van érvényben. A Duna felső szakasza lassan apad, Nagybajcsnál reggel 6 órakor 547 centiméter, Nagymarosnál 564 centiméter, Budapestnél 750 centiméter, Paksnál 827 centiméter a Duna vízállása. Rendkívüli védekezési fokozat van érvényben a Duna Komárom és Tass közötti szakaszán és az Ipoly torkolati szakaszán mintegy 158 kilométer hosszon. Harmadfokú a készültséget 1397 kilométeren, másodfokú készültséget 745 kilométeren, elsőfokú a készültség 484 kilométer hosszon tartanak fenn a folyók magyarországi szakaszain.

“Mindenki szavazhat”

Nem befolyásolja az országgyűlési választásokon való részvételt az árvíz miatt elrendelt, rendkívüli és más egyéb fokozati szinteken folyó védekezés, mindenki számára biztosítva van állampolgári jogainak gyakorlása – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A kitelepítettek száma nem változott, eddig 565-en kényszerültek elhagyni otthonukat az ár- és a belvíz miatt, jelenleg 182 települést, 9500 épületet és mintegy 20 500 embert veszélyeztet az árvíz és a belvíz – mondta Dobson Tibor.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének közlése szerint a védekezésben összesen 14 500 ember vesz részt, önkéntesek csak Tószegnél, Tiszaligetnél és Bátánál dolgoznak. Szabolcs megyében, Tiszadobnál hajnalra befejezték a gátak megerősítését, a védekezésre kivezényelt polgári védelmet és a katonaságot visszarendelték, itt már csak a vízügy szakemberei és az önkormányzat dolgozói figyelik az árvízi jelenségeket – mondta az ezredes. Borsod megyében lassú az apadás, a Tiszán harmadfokú készültség van érvényben. Tiszalúcon, Tiszatardoson folyik a védekezés, Taktaharkányban a szennyvíztisztító telepet homokzsákokkal kellett körbe venni. Dobson Tibor közlése szerint belvíz ellen 106 önkormányzat védekezik, harmadfokú készültséget Szolnok megyében Fegyverneken, és Békés megyében Dobozon tartanak fent.

Címkék: Belföld