Hárommillióan már leadták voksukat

Az országgyűlési képviselő-választások első fordulójában vasárnap 13 óráig a választásra jogosult mintegy 8,1 millió választópolgár 38,22 százaléka adta le szavazatát.

Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint a választás első hét órájában, a szavazási idő feléig, összesen 3 millió 62 600 választó járult az urnákhoz.

Tizenhárom óráig a legtöbben Budapesten (44,25 százalék), a legkevesebben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (33,8 százalék) voksoltak.

A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában – a mostani 38,22 százaléknál többen – a választásra jogosultak 40,19 százaléka voksolt az első hét órában.

Több mint 58 ezren szavazhatnak lakóhelyüktől távol az első fordulóban, ennyien kérték ugyanis a péntek délután 4 órás határidőig, hogy lakóhelyétől távol szavazhasson. Ezek a választók nem szerepelnek az országos választói névjegyzéken, mert amikor igazolást kértek (arra, hogy máshol szavazhassanak), a választási iroda törölte őket a névjegyzékből. Akkor kerülhetnek fel ismét a névjegyzékbe, ha elmennek szavazni, ekkor újra regisztrálják őket.

Mozgóurnát a szavazás ideje alatt a szavazatszámláló bizottságnál lehet igényelni. A beteg, mozgásukban korlátozott embereket, kérésre, a szavazatszámláló bizottság két tagja mozgóurnával keresi fel. Aki nem tud olvasni, illetve, akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár segítségét is kérheti, illetve a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségével is voksolhat.

Börtönökben is szavaznak

Mozgó urnát biztosítanak a fogvatartottak számára is. Szombathelyen a Vas Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben például negyvenkét előzetes letartóztatásban lévő fogva tartott szavazhatott. Azok élhettek választójogukkal, akik ellen büntetőeljárás folyik ugyan, de ügyükben még nem született jogerős ítélet – tájékoztatta az MTI-t Barna Péter százados, a büntetés-végrehajtási intézet fogva tartási ügyekért felelős osztályvezető-helyettese. A feltételeknek megfelelő fogva tartottak szabadon eldönthetik, akarnak-e élni a választójogukkal.

Nem befolyásolja az országgyűlési választásokon való részvételt az árvíz miatt elrendelt, rendkívüli és más egyéb fokozati szinteken folyó védekezés, mindenki számára biztosítják állampolgári jogainak gyakorlását – közölte Dobson Tibor,az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Nem kötelező az állampolgároknak borítékba tenniük a szavazólapokat, de a választási bizottságoknak a szavazólapokkal együtt oda kell adniuk a borítékokat – mondta el Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke. A választópolgár szabadon dönthet arról, hogy a szavazólapokat a borítékba téve dobja-e be az urnába vagy sem. A borítékokat a választási bizottságnak nem kell lepecsételniük.

Javított és kicsempészett szavazólap

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében visszalépések miatt javított szavazólapot kapnak a szavazásra jogosultak a régió 579 szavazókörében – közölte Borbély Károly, a megyei önkormányzat főjegyzője, a területi választási iroda vezetője. A megye 5-ös számú, baktalórántházi, illetve a 10-es számú, fehérgyarmati választókerületében egy-egy egyéni jelölt lépett vissza, ezért a nevüket a szavazólapon áthúzták, mivel újra nyomtatásra már nem volt lehetőség. A kampánycsendre tekintettel az érintett jelöltek nevét és pártját nem hozták nyilvánosságra.

A Vas megyei 2-es számú választókerülethez tartozó Nárai községben egy férfi kicsempészett a szavazóhelyiségből egy üres szavazólapot – erről Borosta József a szavazatszámláló bizottság elnöke tájékoztatta az MTI-t. A férfi bedobta a borítékot a szavazóurnába, de amikor ment kifelé, a nyitott táskájában a szavazatszámláló bizottság egyik tagja meglátott egy listás szavazólapot. A szavazópolgár, a bizottság elnökének beszámolója szerint, kérdésükre sem volt hajlandó elárulni, hogy mi volt a szándéka a kitöltetlen, üres szavazólappal. A férfi ismét kapott egy borítékot, a szavazólappal visszament a fülkébe, ezt követően pedig a lezáratlan borítékot, amelyben láthatóan benne volt a szavazólap, bedobta az urnába. A szavazatszámláló bizottság elnöke szerint “nem valósulhatott meg visszaélés”, az esetről jegyzőkönyvet vettek fel, s ezt eljuttatták a szavazókerületi választási bizottsághoz.

Tragédia Cegléden

Cegléden egy idős férfi rosszul lett a 15. országgyűlési egyéni választókerület 17. szavazókörének helyiségében, s a kórházba szállítás közben elhunyt. Az idős ember feleségével érkezett 8 óra után a szavazóhelyiségbe, ám mielőtt leadta volna szavazatát, rosszul lett, és elveszítette az eszméletét. A ceglédi férfi a helyszínre érkezett mentőkocsiban életét vesztette.

Címkék: Voks 2006: Hírek