Tiszabercelnél tetőzött a Tisza, apad a Duna

Tetőzött a Tisza Tiszabercelnél, a folyóba torkolló Lónyai-főcsatorna vízszintje viszont tovább emelkedik és az átázott töltések mellett fokozódik a vízszivárgás, a Duna vízállása 813 centiméter Budapestnél, fél méterrel alacsonyabb a tetőzés óta.

A 827 centiméteres tiszaberceli tetőzés óta lassan, szinte milliméterekkel csökken a Tisza vízszintje, ezért Tiszatelek és Gávavencsellő között változatlanul harmadfokú árvízvédelmi készültség indokolt – mondta Bodnár Gáspár. A Lónyay-főcsatorna vízszintje Kótajnál péntek délelőtt 852 centiméterre emelkedett és 47 centiméterre megközelítette a 2000. április 11-én mért 899 centis rekordot.

A gátak mentén már 30 kilométer hosszúságban észlelnek szivárgásokat a harmadfokú készültséget tartó vízügyi dolgozók, akik több töltésrészen a hullámverés ellen is védekeznek, míg Balsánál a helyi önkormányzat homokzsákokból építtetett nyúlgátat a település belterületének védelmére.

Az Alsó-Tiszán a következő napokban jelentős áradás várható, bár rekordmértékű vízszintre nem kell számítani. A védekezés akár május közepéig is eltarthat – jelentette ki Gombos András vízügyi politikai államtitkár pénteken Szegeden. Szegednél érzékelni lehet a Duna visszaduzzasztó hatását, ezért itt az árhullám levonulása rendkívüli mértékben lelassul.

A gátak megfelelő állapotban vannak, de a hosszan elnyúló víznyomás következtében állékonyságuk romolhat, ezért elképzelhető, hogy bordás megtámasztással kell a védművek stabilitását javítani – mondta Gombos András.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Tószegen kijelentette: nincs kritikus védekezési pont az áradó Tiszán. A felkészülés jelenlegi állapotában Vásárosnaménytól Szegedig nincs a Tiszának olyan kritikus pontja, ahol gátszakadásra vagy a gátkoronát átlépő vízre kellene készülni – mondta. A kormányfő leszögezte, hogy az árvíz elleni hatékony védekezésnek nem lesznek anyagi akadályai.

A Duna gyorsan apad, ám ennek ellenére Vácott továbbra is fenntartják a homokzsákokból emelt gátakat és a Gombás-patakon átívelő Kőszentes hidat is zárva tartják a forgalom elől – közölte a város alpolgármestere pénteken az MTI-vel. A város a kormánytól már megkapta azt a 35 millió forintos összeget, amely az árvízi védelmi munkák költségének csaknem felét fedezi, a többi pénzre is igényt tartanak.

A Duna vízállása jelenleg 813 centiméter Budapestnél, fél méterrel alacsonyabb a tetőzés óta. A folyó lassan apad, óránként 1-2 centimétert, így néhány korábban tett rendkívüli intézkedést vissza lehet vonni. A fővárosban a Bem rakparton megszűnt a forgalomkorlátozás, az alsó rakpartokat viszont még nem lehet megnyitni – közölte a Fővinform ügyeletese péntek délután az MTI-vel.

Pénteken 15 óra 30 perctől feloldották a Margit-híd budai hídfőjénél, a Clark Ádám térnél, valamint a Bem rakpartnál az útlezárásokat, de egyes részeken az autósoknak még útszűkületre kell számítania. A Fővinform tájékoztatása szerint az alsó rakpartok egy részét leghamarabb szombat délelőtt lehet megnyitni. Továbbra sem lehet közlekedni a Hajógyári-szigeten, a Római-fürdőn pedig a Pók utca, a Nánási utca és a Királyok útja is le van zárva.
A Margitsziget szombat reggel 9 órától ismét látogatható lesz – mondta Demszky Gábor főpolgármester. A margitszigeti sportuszoda a hét végén még nem fog üzemelni, mert nem tudják leengedni és fertőtleníteni a medencéket, amíg 750 centiméter alá nem süllyed a Duna szintje.

Címkék: Belföld