Tárgyalások a vajdasági magyar autonómiáról

Érdemi szakértői tárgyalások kezdődnek hamarosan a vajdasági magyar autonómiáról - ebben állapodott meg pénteken Belgrádban Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök és Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

A miniszterelnöki hivatalban lezajlott megbeszélésre a VMSZ elnökét elkísérte főtanácsadója, Korhecz Tamás, a vajdasági kormány alelnöke, kisebbségügyi miniszter.

A megbeszélés után Kasza az MTI és a Magyar Szó című vajdasági napilap tudósítójának nyilatkozva elmondta: a megbeszéléseken szó volt a vajdasági magyarság problémáit érintő minden témáról, amelyről tavaly november elején kezdődött meg a párbeszéd a pártvezetők és miniszterelnök között. Kasza több ízben méltatta Kostunica pozitív hozzáállását, aki a megbeszélésen megígérte, hogy amennyiben a jövőben bármilyen komoly probléma adódik, kész arról tárgyalni, nem várva meg a beütemezett találkozókat.
Megállapodás született arról, hogy hamarosan tárgyalások kezdődnek a VMSZ szakértői és az alkotmányozási folyamatot irányító Zoran Loncar szerbiai államigazgatási miniszter között arról, hogy milyen mértékben épüljön be a párt alkotmányos platformja az alaptörvény készülő tervezetébe – mondta Kasza. Korhecz hangsúlyozta, hogy ezen belül megkezdődik az érdemi párbeszéd a vajdasági magyar autonómiáról.

A VMSZ tavaly júliusban megalkotta alkotmányos platformját, amelyben szerepel az az elgondolás, hogy önkormányzatok társulása révén – amennyiben népszavazáson áldását adja rá a helyi lakosság – saját jogalkotói és végrehajtó szervekkel rendelkező, többnyelvű, soknemzetiségű mikrorégiók jönnének létre. Amennyiben ez az elképzelés beépülne az alkotmányba, Észak-Bácskában megvalósulhatna a VMSZ elképzelése a magyar területi autonómiáról.

Kasza elmondása szerint a megbeszélésen megállapították, hogy a kormány pozitívan áll hozzá a problémák megoldásához, de egyes kormányzati intézmények “nem állnak a helyzet magaslatán”, ezért késik egyes feladatok végrehajtása. Korhecz szerint a kormányfő ígéretet tett arra, hogy a magyarellenes jogsértéseket vizsgáló bizottság április folyamán elkészíti jelentését, amely összefoglalja és elemzi az incidenseket, és javaslatokat tesz a gondok kezelésére.

Szóba került az a megállapodás is, amely szerint az államigazgatásra, az igazságügyre és a rendőrségre vonatkozóan végre kell hajtani azokat az alkotmányos és törvényes rendelkezéseket, amelyek a nemzetiségek részarányos képviseletére vonatkoznak. Korhecz szerint e téren vannak kézzelfogható eredmények, de “nagyon szövevényes intézménycsomagot” igényel e probléma kezelése. A kormány előtt van az erről szóló cselekvési terv, amelyet remélhetőleg már ebben a hónapban elfogad.

A miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen szó volt a megromlott szabadkai közbiztonságról, a magyar politikusok követelték Borivoj Mucalj szabadkai rendőrfőnök menesztését. “Nem vagyunk elégedettek a rendőrség hozzáállásával. A szabadkai rendőrség élére olyan embert kell kinevezni, aki képes irányítani a rendőrség munkáját, és nem kisminkelt adatokkal próbálja igazolni az elvégzett munkát” – mondta Kasza, aki szerint az elkövetkező időszakban kiderül, hogy milyen döntés születik a VMSZ követelésével kapcsolatban.

Kasza szerint a kormányfő ígéretet tett arra, hogy privatizációs bevételekből előteremtik a pénzforrásokat a Szabadkai Népszínház felújítására. A pártelnök szerint meg kell tenni a szükséges lépéseket a horvát és a magyar kormány felé is, hogy nemzetközi összefogással megvalósuljon a beruházás.

Címkék: Belföld