Szétválogatják a külképviseleteken leadott szavazatokat

Az Országos Választási Bizottság (OVB) munkatársai a pénteki nap folyamán felbontják az urnákat és szétválogatják a külképviseleteken leadott szavazatokat - tájékoztatta a sajtó képviselőit Szigeti Péter, a bizottság elnöke. Az egyéni választókerületi szavazóköri elnökök szombaton veszik át a külképviseleteken leadott voksokat.

Szigeti Péter elmondta, hogy 8112 személyt vettek nyilvántartásba külképviseleti szavazásra, s ezeknek a 85 százaléka, 6849 állampolgár leadta a szavazatát a 90 külképviseleten. Az OVB ellenőrzi, hogy sértetlenül érkeztek-e meg az urnák az országos választási központba. Az esetleg sérült urnákban lévő szavazatokat nem dolgozzák fel.

A bizottság tagjai a területi listákra leadott szavazatokat megyék szerint szelektálják, az egyéni választókerületi jelöltekre leadottakat pedig választókörzetek szerint. Az egyéni választókerületi szavazóköri elnökök szombaton veszik át a külföldről érkezett szavazatokat, s az ő feladatuk, hogy azokat a megfelelő urnába helyezzék. Így ezek együtt lesznek feldolgozva az itthon leadott szavazatokkal.

Az OVB elnöke kérdésre válaszolva bonyolultnak nevezte a most érvényes külföldön történő szavazási rendszert, véleménye szerint gondolkodni kell annak egyszerűsítésén, szó lehet elektronikus úton vagy levélben történő szavazásról.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője elmondta, hogy a külképviseleteken leadott szavazatok továbbításával mind a 10 910 szavazókör készen áll a vasárnapi szavazásra. Beszélt arról is, hogy az árvíz nem kedvezett a felkészülésnek. A jegyzők, amennyiben indokolt, átköltöztethetik a szavazóköröket más helyiségbe. Eddig öt ilyen esetről van tudomása.

Rytkó Emília elmondta: az illetékes választási bizottságok pénteken és szombaton dönthetnek arról, hogy a reggeli hat óra helyett már öt órakor elkezdődhessen a szavazás. Ezzel azt kívánják lehetővé tenni, hogy azok, akik korán mennek ki a gátra, élhessenek választójogukkal. Az OVI vezetője elmondta, hogy 30 ezer delegált fogja segíteni a szavazás lebonyolítását vasárnap. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazáskor szükség lesz valamilyen fényképes személyazonosító okmányra, valamint a lakcímet igazoló dokumentumra.

Az OVI által készített összesítés szerint a 10 910 szavazókörben 8 076 000 választópolgár adhatja le szavazatát 1000 egyéni jelöltre, 153 területi és 10 országos listára. A szavazásra 17 millió szavazólap készült, ezt összesen 170 tonna papírra nyomták. A szavazáson az összesítés szerint 130 000 folyóméter nemzeti színű szalagot, valamint 150 000 golyóstollat használnak majd.


Képünkön Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke felbontja az első, Albániából érkezett szavazóurnát az Országos Választási Bizottság központjában, amivel megkezdődik a külképviseletekről megérkezett szavazóurnák felbontása. A szavazatokat megyénként válogatják szét.

Címkék: Voks 2006: Hírek