Gyurcsány a két nagy párt gazdasági stratégiájáról

Gyurcsány Ferenc szerint jelentős különbség van az MSZP és a Fidesz gazdaságfejlesztési stratégiája között. Az MSZP kormányfőjelöltje erről az InfoRádió Aréna című, pénteken délelőtt rögzített adásában beszélt.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a Fidesz radikális járulékcsökkentésre vonatkozó javaslatával áll szemben az MSZP beruházás-fejlesztési elképzelése. Mint mondta, a Fidesz javaslata legfeljebb elszegényíti az államot, de több munkahelyet nem teremt. Hozzátette: az MSZP a modern iparágak, a szolgáltatások és az idegenforgalom irányában látja a fejlesztések irányát, amelyhez köz- és vasútfejlesztésre, valamint új szakképzésre van szükség.

Ennek a fejlesztésnek a forrása az EU-s tag Magyarország számára évente érkező 700-900 milliárd vissza nem térítendő támogatás, amelyhez az önrészt Magyarországnak kell biztosítania – fejtette ki.

Gyurcsány Ferenc elmondta: győzelmük esetén a kormány legfontosabb feladata lesz a kisebb központi igazgatás megtervezése, ezen belül 12 minisztérium létrehozása, jelentősen átalakuló belső minisztériumi struktúrával és háttérintézményekkel. Mint mondta, az állami vezetők számát 20 százalékkal csökkentik, a vidéki állami intézményeket erősebb együttműködésre ösztönzik, az egészségügyben méltányos, igazságos rendszert teremtenek. Nagyobb együttműködést kívánnak elérni falu és város között a kistérségekben, az önkormányzatiság megőrzésével.

Szólt arról is: függetlenül attól, hogy koalíciós vagy egypárti kormány lesz, a kabinet mögött állókkal a kormányprogram beterjesztése előtt meg kell állapodni, tehát a legfontosabb törvénytervezeteket alá kell, hogy írják a frakciók és a pártok vezetői – fűzte hozzá.

A kormány esetleges átalakítására vonatkozó kérdésre elmondta: az ország jelentős részének igénye, hogy a szocialistákhoz közelebb álló személy irányítsa az oktatási tárcát. Ismét megerősítette, hogy Gráf József maradna az agrárminiszter.

Címkék: Voks 2006: Hírek