Csizmár a munkahelyteremtésről: járulékcsökkentés helyett felesztés

A következő 6-7 évben az Új Magyarország program teremthet több, a kis- és középvállalatokat is szolgáló munkahelyet és csupán az építőipar különböző ágaiban 200 ezer új dolgozóra lesz szükség - közölte a szakminiszter az MSZP városi kampányzáró rendezvényét megelőző tájékoztatón Zalaegerszegen, pénteken.

A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi tárca vezetője szerint “a 100 lépés program első hatásai már látszanak”; egyedül Zalában 3800 új munkahely jött létre az első negyedévben, és 3300-an helyezkedtek el. “Járulékcsökkentéssel nem, de az Új Magyarország program megvalósítása során lehet több százezer munkahelyet teremteni: a vasútnál 7 év alatt történő 1000 milliárd forint értékű beruházások, az autópálya- és -úthálózat bővítése, a szolgáltatások, az idegenforgalom és a minden települést elérő informatika, valamint a jármű- és gépipar, a nano- és biotechnológia fejlesztése, s az alternatív energiaforrások növekvő alkalmazása révén”- hangsúlyozta Csizmár Gábor.

Mindez – tette hozzá – élénkítően hat a kis- és középvállalatokra, a mezőgazdasági termelésre is. Kiemelte: a sokféle beruházás vonzataként csupán az “építőipar különböző ágaiban legalább 200 ezer új, többségében képzett dolgozóra lesz szükség”. Ezt az igényt az ilyen irányú közép- és felsőfokú szakképzés felvételi keretszámainak növelésével, illetve a jól ösztönzött felnőttképzések, átképzések jelentős kiterjesztésével lehet teljesíteni. Meghatározó szerepet kap ebben “a meglévő 16-ot követő további 35 térségi integrált szakképzési központ”.

Címkék: Voks 2006: Hírek