Fidesz: az SZDSZ elárulta a rendszerváltást

A Fidesz mindvégig hű maradt a rendszerváltók céljaihoz, az SZDSZ viszont elárulta őket – írják a rendszerváltoztatásban részt vevő Fidesz-politikusok, valamint közírók a szabad demokratáknak címzett levelükben.

A nagyobbik ellenzéki párt szerdán küldte azt a levelet az MTI-nek, amelyben Bayer Zsolt, Deutsch-Für Tamás, Elek István, Hankiss Ágnes, Lánczi András, Németh Zsolt, Rácz András, Rockenbauer Zoltán, Schmidt Mária, Szájer József, Tellér Gyula azt írja, hogy az SZDSZ elárulta saját múltját, s közben teljesen összenőtt az utódpárttal. Az MSZP szerintük mind a mai napig nem határolódott el a diktatúra állampártjától, eszmeiségében, személyi állományában és példaképeiben is annak jogutódja.

A politikusok és közírók annak kapcsán írtak levelet, hogy rendszerváltó liberális politikusok hétfőn kifogásolták Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének április 2-án a Kossuth téren elhangzott beszédét. A liberálisok nyílt levelükben úgy vélték, a rendszerváltás örökségét ma nem a Fidesz, hanem az SZDSZ, a magyar liberális párt képviseli.

A karhatalmista, az SZT-tiszt és a KISZ-titkár

A fideszes politikusok, valamint közírók szerint a rendszerváltoztatáskor a demokratikus ellenzék tagjai valóban három dologért szálltak síkra: „nemet mondtunk a kommunizmusra, igent a szabadságra és a piacgazdaságra”.

A levél aláírói szerint a Fidesz valóban nemet mondott a kommunizmusra, az SZDSZ ezzel szemben két olyan koalícióban is szerepet vállalt, amelyek a megbuktatott kommunista rezsimet szimbolizáló embert – egy, az 1956-os forradalom leverésében közreműködő karhatalmistát, egy, a múltját eltitkoló SZT-tisztet és egy egykori KISZ-titkárt – emelt a miniszterelnöki székbe.

Négy szervezet hat demonstrációját tiltatták be

A dokumentum szerint a Fidesz valóban igent mondott a szabadságra, az SZDSZ ezzel szemben kormányzati szereplőként „lábbal tiporta” a gyülekezési, a sajtó- és a szólásszabadság jogát. Az aláírók példaként említik az amerikai külügyminisztérium 2005. évi, a sajtószabadsággal kapcsolatos jelentését, illetve azt, hogy 2003-ban „példátlan módon, alkotmányt sértve”, alig két hét alatt négy szervezet hat demonstrációját tiltatták be.

Az SZDSZ kormányzása alatt bírósági eljárások egész sorában kormányzati megbízásból hurcoltak meg olyan, munkájukat tisztességesen elvégzőket, akik a Fidesz-kormányzatban vállaltak feladatot – írják a levélben, hozzátéve, hogy a vádak azóta kivétel nélkül hamisnak bizonyultak. A fideszes politikusok, valamint közírók szerint, míg a Fidesz valóban igent mondott a piacgazdaságra, addig az SZDSZ kormányzati tényezőként a magyar gazdaság hazai szereplőivel szemben folyamatosan a nemzetközi nagytőke monopóliumait támogatta, támogatja.

Címkék: Voks 2006: Hírek