Fantomcégeken keresztül vándorolt a feketehús

Fantomcégek adták-vették egymás között azt a több mint száz tonna húst, amelyet az utóbbi hetekben foglaltak le a hatóságok a főváros környékén. Azokra a forgalmazókra, akik nem tudják igazolni az áru eredetét, súlyos bírság vár.

A Népszabadság szerint hetekbe telhet, míg az állat-egészségügyi hatóságok felderítik, pontosan honnan származik az utóbbi időben a főváros környékéről összegyűjtött 116,5 tonna illegálisan forgalomba hozott hús. Akkor fog kiderülni az is, mely boltokba jutott a kétes eredetű nyersanyagból készített termékekből. A vevőknek azonban nem kell aggódniuk, mert az érzékszervi vizsgálat szerint a húsféleségek nem voltak emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A lebukott forgalmazóknak viszont főhet a fejük, hiszen amellett, hogy az általuk megvásárolt árut a hatóság megsemmisíti, jelentős minőségvédelmi bírságra is számíthatnak.

Most csak annyi biztos, hogy a húsbotrányban több, egymással üzleti kapcsolatban álló vállalkozás is érintett, amelyek tulajdonosi körében külföldiek is vannak – közölte a lappal Virsinger György, Pest megyei főállatorvos. Így azt sem lehet kizárni, hogy a sertés- és baromfihús egy része esetleg külföldről származik. A gyanúba keveredett társaságok már régóta tevékenykedtek a piacon és termékeiket széles körben, Budapesten, valamint Pest, Zala, Szolnok és Komárom-Esztergom megyében is terítették. Az ismeretlen termelőktől származó, ismeretlen vágóhidakon feldolgozott hús több fantomcégen keresztül került a vevőkhöz, amelyek nevét a vizsgálatok lezárultáig nem hozzák nyilvánosságra. A hatóságok egyelőre nem kívánják megnevezni azokat az üzleteket sem, amelyek vásároltak a hiányos papírokkal rendelkező hústermékekből. Az azonban biztosra vehető, ha a beszállítók bűnössége beigazolódik, lehúzhatják a rolót. A büntetésként kirótt minőségvédelmi bírság ugyanis a lefoglalt készlet becsült értékének háromszorosa, ami egy 70 tonnás tétel esetében százmillió forintra is rúghat.

Címkék: Belföld: Mozaik