Programot hirdetett a Fidesz

A Fidesz vasárnapi kongresszusán ismertette a párt választási programját.

“Hajrá, Magyarország! A Cselekvő Nemzet programja” – ez a Fidesz választási programjának címe, amelyben a nagyobbik ellenzéki párt jelszavai, a munka, az otthon, és család fogalma köré csoportosítva fejti ki elképzeléseit a következő négy év kormányzati politikájáról. A Fidesz vasárnapi, XIX. kongresszusán ismertetteék a több politikai elenfele által régóta hiányolt programot.


A füzet elején Orbán Viktor képe szerepel, mellette a Fidesz elnöke arról ír az olvasóknak, hogy a nemzeti program lényege a siker és a szolidaritás, a siker alapja pedig a munka és az összefogás. “A nemzeti program megvalósításának alapja: elsőbbség az embereknek” – hangsúlyozta a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, aki olyan új politikát ígér, amely mindenekelőtt az emberbe fektet be, mert értékeket csak emberi munkával, az emberei alkotóképesség erejével lehet teremteni.


Orbán Viktor az “első nemzetegyesítő programként” ajánlja az olvasók figyelmébe a dokumentumot, amelynek megalkotásában – mint írja – három év alatt 3,2 millió ember vett részt. “Ez az első program, amit nem politikusok, hanem az emberek írtak” – fogalmazott a pártelnök, aki korábban jelezte, hogy a programot minden magyar háztartásba el akarják juttatni.


Szociális gazdaságpolitika


A Fidesz programjában minden olyan pont szerepel, amelyet Orbán Viktor a februártól március elejéig tartó tíz állomásos Országépítő Találkozásain már megfogalmazott. Így a munka témakörében, négy év alatt ötszázezer munkahelyet, teljes foglalkoztatottságot, Új Széchenyi Tervet, a járulékterhek 29 százalékról 19 százalékra való csökkentését ígéri a nagyobbik ellenzéki párt.


A program szerint a Fidesz szolidáris gazdaságpolitikát akar folytatni, nem hagyja, hogy a hazai vállalkozók a nemzeti piacon versenyhátrányba kerüljenek másokkal szemben. A Fidesz döntően vissza nem térítendő támogatásokkal és kedvezményes hitelekkel segítené a kis- és középvállalkozásokat, valamint új közbeszerzési törvényt alkotna, hogy 2007-től a beruházások minél nagyobb részét nyerjék el hazai vállalkozások. A program törvényi garanciát ígér az áfa-visszafizetésre, és felére csökkentené a vállalkozások adminisztrációs terhét, annak költségeit és időigényét.


Piacvédelem


A mezőgazdaságban erőteljes piacvédelemmel segítenék a magyar gazdák versenyképességét, a termőföldet – a nemzeti vagyon egynegyed részét – magyar kézben tartanák, és egyszeri átfogó gazda-hitel átütemezési programot indítanának el.


A programban szerepel a Fidesz elnöke által már korábban megfogalmazott nemzeti vasútprogram, a családi gépkocsiprogram, valamint egy útépítési és közlekedésfejlesztési program is.


Forinthitel


Az Otthon témakörében a Fidesz az Orbán-kormány otthonteremtési támogatási rendszerét javasolja visszaállítani. A bizonytalan devizahitelek helyett forinthitel konstrukciót vezetne be, növelné az adókedvezmény mértékét és öt százalékra csökkentené a szociális célú lakásépítés és a lakásfelújítás áfáját.


A Fidesz arra is ígéretet tesz, hogy folytatja a Panel Plusz programot és a bérlakásépítést is.


4-es metró


A programban fővárosra vonatkozóan szerepel a 4-es metró megépítése, míg a vidéki városoknak az önkormányzatok nagyobb önállóságát ígéri a Fidesz.


Családi adózás, távmunka-és részmunkaidős programok, a gyes rendszerének átalakítása – ez áll többek között a családokra vonatkozó programrészben.


A Fidesz a legfeljebb három éves korú gyermekkel utazó egyik szülőnek, valamint az állapotos kismamáknak ingyenessé tenné a tömegközlekedést, és az idősek mellett a három év alatti gyermekeknek is 100 forintos dobozáron adnának bizonyos gyógyszereket. Bevezetnék a 14. havi nyugdíjat, a rászoruló nyugdíjasok és nagycsaládosok számára pedig havonta élelmiszer-utalványt adnának.


Energia


Az ellenzéki párt arra tesz ígéretet, hogy letöri az árakat, 10 százalékkal csökkenti az áram árát, egyharmadával a távfűtés díját, a tömegközlekedés és a gáz árát pedig nem engedi az infláció mértékén túl emelkedni.


Az egészségügy területén a Fidesz elutasítja a kórházprivatizácót és a gyógyszerpiac liberalizációját. Mindennapos testnevelési órát vezetne be a közoktatásban, valamint ingyenes és tartós tankönyveket biztosítanának az erre igényt tartó családok számára.

Címkék: Voks 2006