Gyurcsányt Mohácson kifütyülték

Gyurcsány Ferenc szerint az emberek eldönthetik, hogy a ribillió, az indulat, vagy a megértő, nyugodt párbeszéd, a partnerség Magyarországát szeretnék.

Elborzasztó, hogy azok, akik azt mondják, közös nemzetet építünk, saját társaikat, rendes magyar embereket legszívesebben kiátkoznának a világból – mondta a kormányfő szombaton Mohácson, miután jobboldali demonstrálók egy csoportja az utcán kifütyülte, piros lapokat mutatott fel, többen pedig azt kiabálták neki, hogy “Le veled!”, “Menj haza!”. Voltak akik “Nagy dúlások: 1526 Mohács – 2006 Fletó”, valamint “Júdás 2004. 12. 05.” feliratú táblákat tartottak a kezükben.

Gyurcsány Ferenc a Belvárosi Szalonban, Nyul István szocialista képviselőjelölt mellett tartott kampánybeszédében úgy fogalmazott, nem érti, miért gondolhatja bárki, hogy az embereknek az az álma és vágya, hogy ez a fajta indulat legyen közöttük, és nem az, hogy a kölcsönös megértés, a bölcs szavak igazgassák a dolgainkat. Furcsa fintora az életnek: újra a magyar baloldalon a sor, hogy az országban a nyugalmat, a megértést, a demokráciát képviselje – mondta.

Az épület előtt a szocialista szimpatizánsok mellett várakozó, fütyülő, kiabáló, jobboldali érzelmű csoportra utalva azt mondta, hogy “amit itt kint látunk, az az indulat, a szélsőség, a radikalizmus. Ma a magyar jobboldalra ez a fajta radikalizmus vet árnyat, de biztos vagyok, ebből Magyarország nem kér”. Sokkal többről van szó, mint arról, ki lesz Mohács országgyűlési képviselője. Arról van szó, hogy Magyarországnak milyen utat választunk. Többségbe kerül-e a felelős, megbízható hang, vagy azok kapnak támogatást, akik úgy gondolják, ilyen módon lehet egy ország, egy város ügyeit intézni – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy Magyarország nem akarja feláldozni a nyugalmát és becsapni maga mögött az ajtót, nem akarja ezt a hangot, ezért arra kérte a baloldali szavazókat, védjék meg a nyugalmat, a felelős politizálást. Mohács jövőbeni fejlesztéseiről szólva kiemelte az M6-os autóút, a dunai kikötő megépítésének szükségességét, felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a tőke megtelepedéséhez képzett munkaerő, a lakosság képzése, továbbképzése is szükséges. Ehhez segít az a regionális szakképzési központ, amelynek a közeljövőben a város adhat helyet.

Címkék: Voks 2006: Hírek