Orbán „díszcigányozott” 2003-ban

Orbán Viktor „díszcigányoknak" nevezte a baloldali roma politikusokat a Lungo Drom nagygyűlésén 2003. októberében – állítja két kormánypárti politikus. A Fidesz szerint csúsztatásról van szó.

Teleki László, az ICSSZEM romaügyi politikai államtitkára és Kállai Katalin, az MSZP országos elnökségének tagja szerint ehhez hasonló elfogadhatatlan szóhasználat miatt Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke azt mondta: méltatlan a képviselőjelöltségre, aki így fogalmaz. A két politikus szerint ezek után Orbán Viktor nem méltó az ország vezetésére. Pásztor Tibor, az MSZP V. kerületi önkormányzati képviselője hétfőn lemondott országgyűlési képviselőjelöltségéről, miután internetes naplójában díszzsidónak nevezte Deutsch Tamást, a Fidesz alelnökét.

A Fidesz közleménye szerint azonban a szocialista politikusok durván csúsztatnak, egymással köszönő viszonyban sem lévő kijelentéseket párosítanak, mosnak össze. Az MSZP-s Pásztor Tibor egy személyre szóló, negatív kicsengésű, antiszemita-rasszista felhanggal bíró kijelentést tett, amikor Deutsch-Für Tamást a „Fidesz kettes számú díszzsidójának” nevezte. Orbán Viktor ezzel szemben éppen a cigányság érdekében szólalt fel, pozitív megközelítésben, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a roma embereket hiteles, megbízható személyek képviseljék az Országgyűlésben – olvasható az ellenzéki párt közleményében.

Címkék: Voks 2006: Hírek