Az MSZP nem vesz részt „a Fidesz kampánygyülésén”

AZ MSZP-frakció tagjai nem lesznek jelen a Fidesz által kezdeményezett március 8-i rendkívüli parlamenti ülésen - közölte Lendvai Ildikó frakcióvezető.

„A szocialista képviselők nem kívánnak a Fidesz kampánygyűlésein részt venni, ezért nem lesznek jelen a Fidesz által kikényszerített március 8-i ülésen sem” – írta a szocialista politikus a közleményben. A képviselőcsoport elnöksége közölte: nem támogatják, hogy a Magyar Köztársaság Parlamentjében bárki kampányrendezvényt tartson, ezért nem járulnak hozzá ahhoz sem, hogy március 8-án a Fidesz az Országgyűlést használja fel kampányjelszavai népszerűsítésére.


Az MSZP inkább a Fidesz programjára kíváncsi

Lendvai Ildikó szerint a rendszerváltás óta ez az első alkalom, hogy egy párt – minden valódi indok nélkül – ülést kezdeményez az országgyűlési választásokat megelőző parlamenti szünet idejére úgy, hogy az ellenzéki pártnak a most parlamenti napirendi pontként javasolt 14. havi nyugdíj ügyében is hiányzik végleges álláspontja. Rámutatott: az Országgyűlés a választások előtti hetekben éppen azért szünetel, hogy elkerülhető legyen a törvényhozási célt nem szolgáló parlamenti kampányolás. Hozzátette: az MSZP örömmel venné azonban, ha a Fidesz saját kampányrendezvényein minél előbb ismertetné végleges programját.


Több napirendi pont

A Fidesz február 22-én kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását március 6-ra. A házszabály értelmében az államfő, a kormány vagy a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére az Országgyűlést – lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra – össze kell hívni. Szili Katalin házelnök az ülést március 8-ra, szerdára hívta össze, hogy a kijelölt bizottságok meg tudják tárgyalni az előterjesztéseket.

Az ellenzéki párt azt kezdeményezte, hogy a parlament tárgyalja meg és fogadja el a Fidesz Otthonteremtés Plusz programját, amely azt célozza, hogy a szociális célú lakásépítés és a lakásfelújítások áfája 20 százalékról 5 százalékra csökkenjen. Ugyancsak szerepelt az előzetes napirendi javaslatban az ellenzéki párt 14. havi nyugdíjra vonatkozó előterjesztése és „A be nem jegyzett Nomentana Kft. megalakításával és működésével kapcsolatban felmerült kérdések” tisztázására felállítani kezdeményezett vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat.

Címkék: Voks 2006: Hírek