Orbán nem ért egyet Pokornival

Orbán Viktor szerint nem helyes, ha mindenki ingyen kapja a tankönyveket. A Fidesz elnöke csütörtökön reggel a TV2 Mokka című műsorában e kérdésről ellentétes véleményt fogalmazott meg, mint Pokorni Zoltán.

A Fidesz alelnöke a napokban a pártja kormányra kerülése esetére ingyenes közoktatást és az általános iskolák számára ingyenes tankönyvet ígért. Orbán Viktor arra az újságírói felvetésre, miért kapnának az ő gyermekei ingyen tankönyvet, úgy válaszolt: szerinte ez „nem volna helyes”. Pokorni Zoltán keddi, zalaegerszegi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy kormányra kerülése esetén a Fidesz biztosítani kívánja az ingyenes közoktatást és az ingyenes tankönyvet az általános iskolások számára.

„Az lehet, hogy Zoltán ezt így gondolja” – jegyezte meg Orbán Viktor ezzel kapcsolatban, ugyanakkor hozzátette: valószínűleg arról van szó, hogy olyan tankönyveket kell készíteni, amelyek nem egy idényt állnak ki, hanem a következő évfolyam továbbviheti őket. Véleménye szerint ehhez ugyanakkor nem ártana egységesíteni a tankönyveket, hiszen ma annyiféle könyv és gyakorlófüzet van, hogy egy-egy iskolán belül is különböző könyvekből oktatják az azonos évfolyamra járó diákokat.

A pártelnök a 14. havi nyugdíjjal kapcsolatban kifejtette: meg kell beszélni a nyugdíjas érdekvédelmi szervezetekkel, hogy ez fix összeg legyen, vagy százalékos alapon számolják ki. „Mi mind a két irányban nyitottak vagyunk, egy differenciált emelés, meg egy egységes emelés irányába is” – szögezte le.


A jó minőségű, akár több évig is használható tankönyveket kell ingyenessé tenni – mondta el az MTI-nek Pokorni Zoltán csütörtökön. Ez alapvetően az általános iskolákban valósítható meg, ahol jelentősen növelni lehetne az ingyenes tankönyvek arányát – tette hozzá. A középiskolákban ez nehezen lenne kivitelezhető, mert ott a tankönyveiket nem adják le a gyerekek év végén, hisz az érettségihez is használják őket. Négy évente vissza lehetne kérni a könyveket, de nehéz olyan kiadványokat készíteni, melyek fizikailag és tartalmilag is kibírnának 12-16 évet – közölte a volt oktatási miniszter.


„Ha egy fiatal ingyenesen kapja a tankönyvet, akkor az valóban legyen ingyenes, ne csak támogatott” – mondta a politikus. A jelenlegi kormány korábban mindenkinek ingyen tankönyvet ígért, ezt később a rászorulókra szűkítette, de ők sem kapják meg a konkrét tankönyvet ingyen, hanem támogatást kapnak, ami a tankönyvcsomag árának felét-harmadát jó, ha fedezi – tette hozzá.

Címkék: Voks 2006: Hírek