Schmitt Pál: a sport stratégiai ágazat

A Fidesz stratégiai ágazatnak tekinti a sportot, és ennek érdekében növelni kívánja az iskolai, a tömegsportra és a versenysportra jutó forrásokat egyaránt - jelentette ki Schmitt Pál.

A párt sportkoncepciója szerint az ifjúságnak nem csupán szellemileg, hanem fizikailag is fel kell készülnie a civilizációs kihívásokra – közölte a Fidesz alelnöke, az Európai Parlament kulturális és sportbizottságának első alelnöke, aki egyben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztét is ellátja. A politikus emlékeztetett arra: a szocialista párt négy éve azzal kampányolt, hogy a jövőben költségvetés egy százalékát a sport fejlesztésére használja fel.

Ezzel szemben ma az állam a büdzsé mindössze 0,2 százalékát fordítja sportra, ami az ígéretekben szereplő mértéknek csupán egyötöde – fűzte hozzá. Szerinte ebben a helyzetben szemléletváltás szükséges, ugyanis a Magyarországnál gazdagabb uniós tagállamok költségvetésük másfél százalékát fordítják a sport fejlesztésére. Mindez különösen fontos olyan körülmények között, amikor a magyar fiatalok az iskolai elfoglaltság után átlagosan napi öt órát töltenek a számítógép, illetve a televízió képernyője előtt – mondta Schmitt Pál.

Címkék: Voks 2006: Hírek