Kóka-Áder vita hirtelen felindulásból

„Vitatkozni akarok, de nagyon" – jelentette ki Kóka János gazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón a Képviselői Irodaházban, majd felment a hetedik emeletre, a Fidesz kabinetirodájába, és rögtönzött vitát folytatott az éppen indulni készülő Áder Jánossal.

Kóka János előzőleg Magyar Bálint oktatási miniszterrrel tartott közös sajtótájékoztatón jelentette ki: „vitatkozni szeretnék, de nagyon”. Elmondta, hogy szívesen vitatkozna Áder Jánossal vagy más fideszes politikussal energiapolitikáról, gazdaságpolitikáról. Az

Kóka és Áder beszélget egymással (fotó: MTI)

SZDSZ-es sajtótájékoztató után Kóka János felment az irodaház hetedik emeletére, a Fidesz kabinetirodájába. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője, aki éppen menni készült egy pécsi fórumra, azt mondta a gazdasági miniszternek, hogy Deutsch-Für Tamással egyeztessen a vita időpontját illetően.


Kóka János mindezekre kijelentette: „mérhetetlenül elegem van abból, hogy nincsen vita, csak a vitáról van vita”. A két politikus egyetértett abban, hogy megélhetésről, energiapolitikáról folytassanak vitát, majd arról kezdett vitázni, hogy a szocialista kormány ígéretei ellenére miért emelte 2002 és 2006 között a gáz árát. Áder János azt a kérdést tette fel a gazdasági miniszternek: „hogyan kell értenünk azt a kijelentést, ami négy évvel ezelőtt hangzott el, miszerint nem lesz gázáremelés?” Kóka János úgy válaszolt: nézzük meg, mi történt gázár tekintetében 1998 és 2002 között, valamint 2002 és 2006 között.


A fideszes politikus egy másik kérdésére, miszerint emelkedett-e a gáz ára 2002 után, Kóka János úgy felelt: emelkedett a gáz ára a világpiacon, ennél sokkal kevesebbel emelkedett Magyarországon, mert 2003-tól a jelenlegi kormány lehetővé tette, hogy a gázárakat a lakosság felé kompenzálni tudja. „Így tudtuk elérni, hogy a tényleges világpiaci emelkedésnek mintegy felét nem kellett ráhárítanunk a lakosságra” – tette hozzá.


A rögtönzött vita után Kóka János elindult a Parlamentbe, hogy időpontot kérjen a vitára Deutsch-Für Tamástól.

Címkék: Voks 2006: Hírek