Gyurcsány: megvalósíthatatlanok a Fidesz szociális ígéretei

Az MSZP az ország fejlesztését tartja szem előtt a következő négy évre felvázolt programjában, a Fidesz pedig olyan szociális ígéreteket tesz, amiket, ha „megpróbálná (azokat) megvalósítani, akkor jaj lenne Magyarországnak" – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök a Magyar Rádióban kedden reggel sugárzott interjújában közölte, azért hagyja válasz nélkül a Fidesz szociális javaslatait, mert úgy látja, „nem ez a következő évek Magyarországának a fő programja”. A még hétfőn este rögzített interjúban Gyurcsány rámutatott, a szociális kérdésekről, köztük az adócsökkentésről, a nyugdíjkorrekcióról, a családtámogatási rendszer átalakításáról a koalíció már tavaly ősszel mindent elmondott a parlamentben. Megjegyezte: miközben a Fidesz megvalósíthatatlan szociális ígéreteket tesz, addig ő fejlesztésről beszél.

A felvetésre, hogy bármelyik politikai erő is kerül az áprilisi választások után kormányra, kénytelen lesz komoly megszorítási intézkedéseket hozni, a költségvetési adatokra utalva azt mondta: „nem látom okát annak, hogy előrevetítsünk olyan árnyakat, amelyek egyébként a számokkal összevetve (…) nem tűnnek megalapozottaknak”.

A miniszterelnök-jelöltek vitájának időpontjáról szólva úgy vélte: nem lenne rendben, ha a Fidesz eredeti javaslatának megfelelően, másnap már kampánycsend lenne, mert akkor „büntetlenül” mondhatnának „szinte bármit”.

Ezzel összefüggésben a korábbi vitára utalva azt mondta: „nyáron azt tapasztaltam, hogy Orbán elnök úr a nyugdíjkérdésben szemrebbenés nélkül a maga kormányának teljesítményeként tudta be azt a 2002 májusát követő nyugdíjemelést, ami a 100 napos programnak a része volt”. Megjegyezte, amikor a 13. havi nyugdíjról érdemben szavazni kellett, akkor a Fidesz vagy nem szavazott, vagy ellene szavazott. „Meg kellett volna legalább a 13. havit szavazni, akkor most lenne hitele a 14. havinak” – fűzte hozzá.

Közölte, vitát folytatni majd csak akkor lehet, ha a Fidesz is bemutatja a programját. Az MSZP hét végén elfogadott programjáról szólva azt mondta: annak minden elemét számon lehet majd kérni. A kormányfő kijelentette, büszke arra, hogy amit 2002-ben eldöntöttek, azt megcsinálták, ha nem is 100 százalékosan.

Címkék: Voks 2006: Hírek