Sólyom, Pokorni, Rogán népszerűsége csökkent leginkább

A fiatal demokrata politikusoknak nem tettek jót az elmúlt hetek, kedvezőtlenebbé váltak a róluk kialakult vélekedések, és hátrébb csúsztak a népszerűségi rangsorban – írja a Népszabadság a Szonda Ipsos vizsgálata alapján.

Pokorni Zoltán és Rogán Antal négypontos visszaesése alapvetően a szocialista szimpatizánsoknak köszönhető. Korábban sem voltak kedveltek körükben, a megelőző hónapokban a Fidesz alelnökét 25, a kampányfőnököt 20 körüli pontszámokkal értékelték. A kormánypárti hívek ellenérzései újabban még markánsabbak lettek, Pokorni mindössze 17, Rogán 13 pontot kapott tőlük.

Az MSZP támogatóinak elutasító attitűdje egyébként nemcsak kettejükkel, hanem a többi ellenzéki politikussal szemben is felerősödött. Még Orbán Viktorral szemben is nőttek a – korábban is meglehetősen erős – negatív érzések: 21-ről 17 pontra csökkent a rokonszenvmutatója. Mindeközben a szocialisták még egységesebben felsorakoztak Gyurcsány Ferenc mögé: januártól februárig 81 pontról 85 pontra emelkedett a népszerűségi indexe. Ezzel „befogta” Orbán Viktort, aki hasonló mértékben kedvelt a fideszesek körében.

A kampány időszaka nemcsak a két nagy párt frontemberével kapcsolatos érzelmi polarizálódást hozta magával, hanem a többi pártpolitikusét is. A többi között Kuncze Gáborét, Hiller Istvánét és Áder Jánosét, akiknek a megítélése még az átlagosnál is karakteresebbé vált. Az SZDSZ elnöke saját hívei körében 78 pontról 83 pontra javított, az MSZP-sek népszerűségi indexe 57 pontról 61 pontra emelkedett, míg a Fidesz táborában 34 pontról 29 pontra esett vissza. Hiller sajátjai körében négy pontot, Áder két pontot emelkedett, míg a másik oldaltól három, illetve öt ponttal kaptak kevesebbet a múlt havinál.


A legnagyobb népszerűségvesztők között van Demszky Gábor is, akinek indexe szintén 4 pontot zuhant.

Sólyom László négypontos visszaesése ellenére stabilan tartja vezető helyét a rangsor élén. Érdekes módon az ő népszerűség-változása sem független a politikától. A szocialisták körében 65-ről 59-re, az SZDSZ hívei között 70-ről 64 pontra csökkent az indexe, míg a Fidesz támogatói körében lényegében megtartotta a népszerűségét (a múlt hónapban 72, jelenleg 71 pont).

Címkék: Voks 2006: Hírek