Hitlerére hajaz a Gyurcsány-szlogen?

„Ein Volk, ein Reich, ein Führer" – jelentette ki Adolf Hitler. „Van egy ország. Van egy ember. Van egy program" – szól az MSZP legújabb szlogenje. A Magyar Nemzet párhuzamot vont.

Szerencsétlen, kireksztő és rossz érzéseket kelt az MSZP és Gyurcsány Ferenc legújabb kampányszlogenje – erősítették meg történészek a lapnak. Szerintük az MSZP legújabb üzenete túlságosan is hasonlít egy náci szlogenre. Az MSZP legújabb kampányüzenete, amely egy országról, egy emberről és egy programról szól, kísértetiesen hasonlít Adolf Hitler „Ein Volk, ein Reich, ein Führer” (Egy nép, egy birodalom, egy vezér) szövegére.

Salamon Konrád szerint ráadásul a szlogen jelenlegi formája is olyan üzenetet fogalmaz meg, ami a demokrácia alapelveivel nem fér össze, hiszen demokráciában több politikus, több program vetélkedik egymással. Gerő András szerint szerencsétlen, de nem tudatos akcióról van szó.

Orbán Viktort is vádolták hasonlóval

2002. január 27-én a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Orbán Viktor, a státustörvényt bíráló hallgatói kérdésre többek között kijelentette: „Ha nekünk sikerül úgy összekapcsolnunk a határon túli magyarokat a magyarországi magyarokkal, a határon túli magyarok gazdasági életterét a magyarországi gazdaság életterével, akkor Magyarország gazdasága sokkal nagyobb teljesítményre lesz képes, mint most.”


Az élettér kifejezés használata ellen – amely szintén a náciktól ered -– több hazai és nemzetközi fórum tiltakozott.

Címkék: Voks 2006: Hírek