Belvíz: 5 milliárd forint védekezésre

Már 174 ezer hektárnyi területet borít belvíz, és csaknem 100 embert kellett már kitelepíteni. A helyzet valószínűleg romlani fog, mert jövő héten újabb esőzés várható. A környezetvédelmi tárcának 5 milliárd forintja van védekezésre.

2006-ban a környezetvédelmi tárca költségvetésében 1 milliárd forint szerepel a víz- és környezeti károk elhárítására. Ezen felül a központi költségvetés tartalékából kétszer 2 milliárd forintot különítettek el az ár- és belvízi károk megelőzésére.

A belvízi védelem szolgáló 2 milliárd forintot három tárca között osztották szét januárban, azaz a belügyi és a környezetvédelmi tárca 800-800 millió forintot, míg a földművelésügyi tárca a vízgazdálkodási társulatok támogatására 400 millió forintot kapott. A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a tárcájuk mostanáig a kapott összeg harmadát használta fel. A további 2 milliárd forintot a környezetvédelmi tárca alá tartozó környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok használhatnak fel ár- és belvízi károk megelőzését szolgáló közmunkaprogramokra.

A Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium a FigyelőNetet arról tájékoztatta, hogy ha elfogy a rendelkezésre álló 5 milliárd forint, akkor a központi költségvetés tartaléka fedezi a további ár- és belvízvédelemmel kapcsolatos kiadásokat. Összehasonlításképpen 1999-ben 34,5 milliárd forintnyi kár keletkezett az ár-és belvíz miatt.

98 embert telepítettek ki

Eddig öt megyében, 23 lakóházból összesen 98 embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt. Hajdú-Bihar megyében 45, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 48, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy, Békés megyében 3, Bács-Kiskun megyében egy ember kényszerült elhagyni otthonát. A hóolvadás és az eső hatására kialakult belvíz 157 épületet veszélyeztet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol árad a Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr is.

Belvíz 174 ezer hektáron

Miközben enyhült a jégvédekezési készenlét, már 630 kilométeren van árvízvédelmi készültség, és jelentősen növekedett a vízzel elöntött területek nagysága: azaz már 174 ezer hektárt borít a belvíz. 115 önkormányzatnál pedig már elrendeltek valamilyen fokozatú belvízvédelmi készültséget. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csaknem 25 ezer hektárt borít víz, a hét elején még háromezer hektárral kevesebb rét, legelő, szántó volt víz alatt.

Az árhullám levonulása miatt a Zagyva alsó szakaszán és a Kettős-Körösön is árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A nagy mennyiségű belvíz következtében a Hortobágy-Berettyón másodfokúra kellett emelni a védekezési fokozatot. Továbbra is első fokú készültség van a Zagyván, a Krasznán, a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón és a Fekete-Körösön. Jelenleg összesen 630 kilométeren van készültség, ebből 546 kilométer hosszon első, 84 kilométeren másodfokú árvízvédelmi készültség.

Újabb esőzés hétvégén

Ma még a Kárpát-medence időjárását egy Észak-, Északnyugat-Európa feletti anticiklon déli peremén áramló kissé szárazabb, és hidegebb levegő alakítja. Pénteken, szombaton főként nyugaton és délen, később már másutt is többfelé várható csapadék: eleinte eső, majd egyre inkább havazás. A jövő hét első felében várható a középső és a keleti vízgyűjtőkön területi átlagban helyenként 10 millimétert meghaladó csapadék.

Címkék: Belföld