Hiller: az oktatás színvonalemelése a fontos

Az oktatási infrastruktúra fejlesztésén múlik a magyar oktatás színvonalának emelése – mondta Hiller István, az MSZP elnöke szerdán.

„Megújítjuk a magyar oktatást, hogy egy évtized múlva ismét a magyar legyen Közép-Európa legerősebb oktatási rendszere” – közölte a kormánypárti politikus, aki szerint tananyagcsökkentésre is szükség van.

Az MSZP Az új Magyarország program keretében ezer általános iskolát újítana fel az elkövetkező években, és háromszáz iskolát, a pincétől a padlásig, teljes egészében átépítene. A 48 hátrányos helyzetű kistérségben dolgozó pedagógus teljesítményét kiegészítő pótlékkal jutalmaznák – közölte a szocialista pártelnök. Hozzátette: újabb 30 szakképzési központ létrehozását tervezik, és szeretnék, ha az általános iskolákban minden ötödik gyerekre, míg a középiskolákban minden három diákra jutna egy számítógép.

„Mi rongyos iskolákkal mentünk be az Európai Unióba. Addig, amíg egy iskola is van Magyarországon, amelyben nincs angol WC, nincs folyóvíz, nincsen rendes világítás és nincsen rendes taneszközellátás, én nem fogok nyugodni” – fogalmazott.

Mint mondta, a felsőoktatásban a természettudományos, a műszaki, az informatikai és a nyelvtanári képzés terén várhatók kiemelt programok. Hozzátette: a legígéretesebb tehetségek számára külön ösztöndíjprogramot és szakkollégiumokat indítanak.

Címkék: Voks 2006: Hírek