MSZP: nevezzék meg a szerverügy felelőseit

Az MSZP az úgynevezett szerverügy politikai felelőseinek megnevezését várja az a Fidesztől – jelentette ki Burány Sándor, a párt frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.

„A közvélemény joggal várja el, a Fidesz mondja meg, hogy ki a lopás felelőse: R. Antal vagy H. János vagy R. Máriusz vagy maga O. Viktor” – fogalmazott a szocialista politikus annak kapcsán, hogy február 3-án a Fidesz szerveréről behatoltak az MSZP választási anyagai közé, és onnan dokumentumokat töltöttek le.

Hozzátette: felszólítják a Fidesz elnökét, „hogy bujkálás helyett válaszoljon Hiller Istvánnak”.

A frakcióvezető-helyettes kifejtette: a szerver feltörésekor mintegy háromezer dokumentumot loptak el, amelyek között nemcsak úgynevezett kreatív anyagok voltak, hanem az MSZP és a miniszterelnök most induló kampánykörútjának dokumentumai is, valamint a párt kampánymenetrendjével összefüggő tervek egy része. „Fontos, stratégiai jellegű információk ezek” – mondta.

Burány Sándor szerint a legmeglepőbb fideszes magyarázat az volt, hogy a belépéshez szükséges jelszót e-mailen kapták meg. Megjegyezte: ha valaki valahonnan kap egy lakáskulcsot, az még nem jogosítja fel arra, hogy be is menjen, a betöréses lopás bűncselekmény.

Burány Sándor az ügyet az amerikai Watergate-botrányhoz hasonlította, amelynek következményeként az Egyesült Államok akkori elnöke lemondott. Ennek kapcsán újságírói kérdésre úgy fogalmazott: „én azt szeretném, hogy a Fidesz nevezze meg a politikai felelőst, és elvárom, hogy a politikai felelős mondjon le.”

A szocialista politikus szerint a Fidesz megpróbál szembenézni saját morális csődjével, s ennek eredményeként szervezték át a párt kampánystábját. Annak kapcsán, hogy három ember lehetséges felelősségét állapította meg az ügyben a Fidesz belső vizsgálata, úgy fogalmazott: a vélt elkövetők vannak meg, de nem a felelősök, s „egy szervezet működéséért a főnökök felelősek, nem a beosztottak”.

Újságírói kérdésre elmondta: súlyos veszteség történt, de az MSZP kampánystábja ezt a helyzetet kezelni tudja.


Az Index.hu úgy tudja, hogy a Fidesz kampányát kizökkentő adatlopási ügy egyik áldozata a párt parlamenti frakciójának informatikai kabinettitkára, aki az Orbán-kormány idején az informatikai kormánybiztos mellett is dolgozott.

Címkék: Voks 2006: Hírek