Áprilistól abortusztabletta?

Akár már áprilisban elérhető lehet az abortusztabletta Magyarországon – tudta meg a Népszava. A bevezetés időpontja több tényezőtől függ, a lap információi szerint a gyógyszeres terhességmegszakításhoz használt készítmény gyártója nyitott a magyarországi megjelenésre.

A bevezetés időpontja azonban több tényezőtől is függ, egyelőre a háttérben tárgyalnak a gyógyszeres terhességmegszakításhoz használt készítmény gyártójával. A mifepriston hatóanyagú készítmény forgalmazási joga egy francia cégé, amely nyitott a magyarországi megjelenésre. A vállalat azonban nem rendelkezik a készítményre centralizált (európai) forgalomba hozatali engedéllyel, így annak nemzeti „változatát” kell kérelmeznie az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél (OGYI) a magyar piacra lépéshez.

Ismereteink szerint a cég jelenleg azon dolgozik, hogy a francia gyógyszerészeti hatóságtól kapott adatok alapján benyújthassa kérelmét az OGYI-hoz. Ez legkorábban e hónap végén, vagy március elején érkezhet meg. Innentől az OGYI-n múlik majd, mikortól lesz elérhető a tablettás abortusz. Ha az intézet gyorsan dolgozik, akkor akár 30 napon belül is megadhatja a készítménynek a forgalomba hozatali engedélyt, ez azonban akár 210 napig is elhúzódhat.

A gyógyszeres terhességmegszakítást mint eljárást tavaly nyáron engedélyezte a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium előzetes egyetértése alapján az egészségügyi miniszter. A bevezetésre azonban a szaktárca nincs hatással, arról egyedül a cég hivatott dönteni, hogy piacra lép-e.

Tény ugyanakkor, hogy üzleti szempontból a belépés mellett szólhat, hogy jelenleg Magyarországon évente csaknem 50 ezer terhességmegszakítást végeznek; a népesség arányához viszonyítva ötször-tízszer többet, mint Nyugat-Európában.

Az abortusztablettát a szakmai kollégium döntése szerint a terhesség 7. hetéig kizárólag kórházi felügyelet mellett lehet majd alkalmazni. Az esetek 95 százalékban sikeres az eljárás, a fennmaradó esetekben azonban továbbra is szükség van az operációra. A gyógyszeres terhességmegszakítás esetében is számolni kell szövődményekkel, bár az eddigi tapasztalatok szerint a meddővé válás kizárt.

Címkék: Belföld: Mozaik