Tony Blairrel erősít az MSZP

Tony Blair brit, Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök és Hiller István, az MSZP elnöke szólal fel a szocialista párt szombati kongresszusát egy nappal megelőző rendezvényen, amelyre négyezer embert várnak.

Jövő héten mások is érkeznek

A szocialista párt meghívására jövő pénteken Magyarországra érkezik Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője. A két európai politikus az MSZP, illetve az MSZP-frakció február 24-i, közös budapesti rendezvényén vesz részt.

A Magyar Szocialista Párt meghívására Magyarországra érkező Tony Blair beszéde még nem ismert, de az európai és a nemzetközi baloldal egyik legsikeresebb politikusaként nyilván van mit mondania arról, hogyan lehet kormányból kormánypártként sikere vinni a választást – mondta Hiller István, utalva arra, hogy a brit politikus pártja tavaly harmadszorra nyerte meg a választásokat.

A szocialista pártelnök közölte: ő és Gyurcsány Ferenc Magyarország jövőjéről, az európai uniós csatlakozásból és az unió következő költségvetéséből adódó lehetőségekről fog beszélni, arról, hogy mindez mit jelent Magyarország számára. Hosszú évtizedek, több mint egy évszázad után az első olyan korszak jöhet el, amikor Magyarország többet használ fel, mint amennyit megtermel – fűzte hozzá.

Hiller István szerint a rendezvénynek az ad különös hangsúlyt, hogy néhány hónappal ezelőtt éppen Tony Blairrel, az EU soros elnöki tisztét akkor betöltő Nagy-Britannia miniszterelnökével vívta meg Gyurcsány Ferenc azt a küzdelmet, amely az unió következő költségvetéséből Magyarországnak járó forrásokról folyt.

Mint mondta, a brit politikus támogatja az MSZP-t, és ennek a támogatásnak a világos megnyilvánulása, hogy eljön a budapesti nagygyűlésre. Hozzátette: Tony Blair kizárólag erre a pártrendezvényre érkezik az országba, más programja nincs, és még pénteken haza is utazik.

AZ MSZP elnöke közölte: mintegy négyezer embert várnak a SYMA-csarnokban tartandó rendezvényre, amely egy nappal előzi meg az MSZP miniszterelnök-jelölő, a választási programról és az országos listáról határozó kongresszusát.

Tüntetők is várják Blairt

Nemrég nyilvánosságra került videofelvételek tanúsítják, ahogy brit katonák rugdosnak és ütlegelnek országuk katonai megszállása ellen tüntető iraki fiatalokat és kiskorúakat. Tony Blair brit kormányfő budapesti látogatása ürügyén ezért civil kezdeményezésként háború-ellenes béketüntetést szervez a Civilek a Békéért nevű szervezet. A demonstrációt az MSZP-rendezvénynek otthont adó SYMA-csarnokkal szomszédos közterületen a Rendőrség engedélyével tartják Tony Blair beszédével egy időben.

Címkék: Voks 2006: Hírek