A Fidesz-tanácsadó tagadta az áfacsalás vádját

Varga Tamás tagadta az áfacsalás ügyében ellene felhozott vádakat szerdán a Fővárosi Bíróságon; a vádirat szerint a Fidesz egykori tanácsadója 23 társával mintegy hárommilliárd forint áfát vett fel 1996 és 1999 között.

Varga Tamás, az ügy első rendű vádlottja a bíróság előtt kijelentette, hogy egyetlen vádpontban sem ismeri el bűnösségét. „Semmifajta ilyen típusú cselekményt nem irányítottam ezzel kapcsolatosan, másokat nem utasítottam, tevékenységem, szemben azzal, ami a vádiratban megfogalmazódik, nem áfa-visszaigénylésre irányult” – fogalmazott.

Az ügyész a vádiratot ismertetve elmondta: Varga Tamást ötrendbeli folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással, illetve magánokirat-hamisítással vádolja.

Zamecsnik Péter Varga Tamás védője a tárgyalás egyik szünetében az MTI-nek az ügy lényegét összefoglalva elmondta: öt cég különböző beruházásairól szól a vádirat, amely azt állítja, hogy ezen öt cég beruházásai alkalmával más cégektől olyan számlákat fogadott be, amelyek mögött nincs valós teljesítés. Ez 2,4-2,5 milliárd forintot tesz ki összesen. A vád szerint Varga Tamás szervezte, illetve vezette valamennyi vádlott-társát, a cselekményeket bűnsegédként követte el – mondta Zamecsnik Péter.

Varga Tamás 2005. július 28-án hozták Amszterdamból Budapestre, a vállalkozó hat évig volt szökésben. Múlt év április elején fogták el Amszterdamban az akkori holland bejelentés szerint. Korábbi információk szerint Varga 1999-ben hagyta el Magyarországot, majd Prágában bukkantak rá, de 2002 végén onnan is eltűnt.

Címkék: Belföld: Mozaik