Manipulálták az iratot a K&H Equities Rt.-nél

Előfordult, hogy 2003. júniusában valaki módosított egy iratot a K&H Equities Rt.-nél - jelentette ki Zimonyi Marianna, a brókercég elszámolási osztályának vezetője.

Zimonyi Marianna a Bácskai János ellen – hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt – indult büntetőügy megismételt elsőfokú eljárásán hétfőn Szegeden igennel felelt arra a bírói kérdésre, hogy előfordult-e 2003 júniusában a K&H Equities Rt.-nél, hogy bizonyos iratok eltűntek vagy megváltoztak. A backoffice részleg vezetője egy konkrét esetet említett – melyről egy beosztottjától szerzett tudomást – ekkor az Állami Autópályakezelő Rt. egy átutalási megbízását módosította valaki, amely a cég számlájáról egy technikai számlára történő utalásról rendelkezett.

Zimonyi Marianna elmondta, 2003. június 23-án délelőtt a rendőrség három-négy cég – köztük az Állami Autópályakezelő Rt. – számlakivonataiért érkezett a brókercéghez. Ezeket a dokumentumokat a cég számítógépes rendszeréből nyomtatták ki, és a rendőrség egy munkatársa délután ment vissza érte. A maffiaellenes központ korábbi vezetőjét azzal vádolja ügyészség, hogy Kulcsár Attilával – a K&H Equities Rt. befektetési tanácsadó üzletágvezetőjével – kapcsolatban hivatalos személyként bűnpártolást követett el.

A dandártábornok ellen gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt is indult eljárás, mert a lakásán végzett házkutatás során államtitoknak minősülő iratokat találtak. Ezzel kapcsolatban a bíróság Reidl László Gusztáv titok szakértőt hallgatta meg, aki fenntartotta korábbi vallomását, mely szerint a vádlott mindent megtett az államtitok megőrzése érdekében.

A büntetőperben első fokon a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa, részben telefonlehallgatási jegyzőkönyvek alapján, nem jogerősen kimondta Bácskai János bűnösségét, és lefokozta a tábornokot, ám az ügy fellebbezések után a Fővárosi Ítélőtáblára került, ahol 2004 novemberében megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítették az elsőfokú ítéletet és új eljárást rendeltek el. Az ügy délután további bizonyítási eljárással folytatódik.

Címkék: Belföld