A Fidesz szerint titkolt gázáremelés történt

Rogán Antal szerint a gázművek leveléből kiderül, hogy több mint 7 százalékkal nőtt a gáz ára. A kormányszóvivő azt mondja, egy forinttal sem változott a lakossági ár.

A Fidesz arra szólítja fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy vonja vissza az eddig eltitkolt, január 18-től érvényes 7,1 százalékos lakossági gázáremelést – mondta Rogán Antal kampányfőnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivő közölte: sem eltitkolt, sem bejelentett lakossági gázáremelés nem történt.

A fideszes politikus elmondta: a Fővárosi Gázművek fogyasztóknak küldött leveléből kiderül, hogy a gazdasági minisztérium rendelete alapján január 18-tól 7,1 százalékkal emelkedett a lakossági gázár, annak ellenére, hogy Gyurcsány Ferenc decemberben a Mol vezetőjével való tárgyalás után megígérte, hogy január 1-jétől nem növekszik a díjtétel.

Egy köbméter gáz ára 67,6 forintról 72,4 forintra emelkedett, (megajoule-ban 1,716 forintról 1,838 forintra) – tette hozzá Rogán Antal, aki szerint ezzel egy „eltitkolt gázáremelés” következett be. Véleménye szerint, amennyiben a kormányfő nem vonja vissza az emelést, akkor kimerül a gázár-kompenzációs kassza, és 2006 második felében az emelés jelentkezik a fogyasztók számlájában is.

Mint mondta, a kompenzációs kassza – amelyet a bányajáradékból finanszíroznak – az idén 96 milliárd forinttal gazdálkodhat, azonban a mostani fogyasztási adatokkal számolva minimum 131 milliárd forintra lenne szükség, vagyis hiányzik 35 milliárd forint. Hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc „szavahihetetlen embernek” számít, ha nem vonja vissza az emelést.

„Csak annyit kérünk a miniszterelnöktől, hogy ha az elmúlt három és fél évben egyszer sem tartották a szavukat, akkor legalább 2006-ban egyetlen egyszer a kormány tartsa be a szavát” – mondta. Kitért arra is, hogy 2002-től 2005 augusztusáig a 3000 köbméter felett fogyasztók számára 67 százalékkal emelkedett a gáz ára.

„Rogán Antalnak még akkor sem lenne igaza, ha augusztusban is fagyna” – reagált Batiz András az MTI-nek az elhangzottakra. A kormányszóvivő szerint, ha a kampányfőnök elővette volna a vonatkozó jogszabályt, vagy csak saját januári gázszámláját, rögtön láthatta volna, hogy január 18. óta egyetlen forinttal sem kell többet fizetnie a gázért a lakosság egyetlen csoportjának sem. Közölte: csupán a nagyfogyasztóknak kell többet fizetniük a gázért, de a szociális, az oktatási és az egészségügyi intézmények számára még ezt a 7,1 százalékos emelést is ellentételezte a kormány, beépítve az intézmények normatívájába.

Címkék: Voks 2006: Hírek