Jön fel az MDF, vezet a Fidesz

A FigyelőNet által vizsgált négy nagy közvélemény-kutató cégnél valamennyi csoportban a Fidesz volt az élen januárban. A távolság azonban nem behozhatatlan.

Rég voltak ennyire egységesek a közvélemény-kutatók: mind a négy nagy cégnél – Gallup, Tárki, Szonda-Ipsos, Medián – a Fidesz áll nyerésre. Ám az előny csupán – hibahatáron belüli – 2-3 százalék általában, de sehol sem több hatnál.

Az összes megkérdezett körében a Szonda-Ipsos csupán két százalékpontnyi eltérést mért januárban (a Fidesz 29 százalékos támogatottságával szemben az MSZP 27-et ért el). A Mediánnál és a Gallupnál három százalékpont a differencia: előbbinél 33-30, utóbbinál 32-29 az arány. Ebben a csoportban egyedül a Tárki kapott döntetlen eredményt: a kutatócég adatai szerint 28 százalékon áll mind a két nagy párt.

A biztos szavazó pártot választóknál azonban már itt is kimutatható – igaz, csak két százalékpontos – előny a Fidesz javára, csakúgy, mint a Szonda-Ipsosnál (amely egyébként decemberben még döntetlent mért). A Medián 44 százalékon mérte az MSZP-t, a Fideszt pedig 47 százalékon ebben a csoportban. A Gallupnál nyílt ki legjobban az olló: a biztos szavazó pártot választók körében hat százalékponttal, 48-42-re nyerte a Fidesz a januárt.

Az MDF behozta az SZDSZ-t

Az MDF láthatóan erősödik: az elmúlt hónapok stabil – de hangsúlyozottan hibahatáron belüli – egy-két százaléka után januárban a legtöbb kutatónál három százalékon áll, csakúgy, mint a bejutási küszöbről visszacsúszó SZDSZ. A Medián adatai szerint minden vizsgált csoportban három százalékos a két kis párt, de a Gallup is ennyit mért a biztos szavazó pártot választók körében (a teljes mintában – csakúgy, mint a Szonda – egy százalékponttal kevesebbet teljesített Dávid Ibolya pártja). Egyedül a Tárki adatai lógnak ki a sorból, ahol mind az összes megkérdezett, mind pedig a biztos pártválasztók csoportjában egy százalékon áll a kisebbik ellenzéki párt, az SZDSZ eredménye pedig kettő, illetve három százalékra esett vissza.

Címkék: Voks 2006: Hírek