Fidesz: a romák rosszabbul élnek, mint négy éve

Farkas Flórián és a Fidesz politikusa szerint a romák rosszabbul élnek mint négy éve, azaz olyan helyzetben vannak mint a rendszerváltáskor. A kormány szerintük szándékosan nehezíia cigányság életét.

A cigányság helyzete kiábrándultságukat, kilátástalanságukat tekintve most olyan, mint a rendszerváltás időszakában volt – mondta Farkas Flórián, a Fidesszel szövetséges Lungo Drom roma szervezet vezetője. Soltész Miklós, a Fidesz országgyűlési képviselője kijelentette: a romák rosszabbul élnek, mint négy éve.

Farkas Flórián arra kérte a kormányt, ne folytattassa tovább cigányságellenes programját, intézkedéseivel ne büntesse a roma közösséget. A politikus véleménye szerint a kormány közhasznú munkaprogramja, az új családtámogatási rendszer és a Fészekrakó program nem segít a cigányokon, míg a megélhetési, utazási költségek emelkedése jelentősen sújtja a romákat.

A Lungo Drom vezetője kidobott pénznek tartja a közhasznúmunka programra fordított milliárdokat, mert véleménye szerint ez nem teremt tartós munkahelyeket, és sok roma nem is tudja igénybe venni, mert nem regisztrált munkanélküli. Szerinte inkább a kis- és középvállalkozók foglalkoztatják alkalmi munkára a cigányokat, de nem veszik fel őket, mert túl nagy az utánuk fizetendő közteher.

Az otthonteremtésről szólva hangsúlyozta: felmérésük szerint a Fészekrakó programot még egyetlen cigány család sem tudta igénybe venni, ugyanakkor a nyomortelepek felszámolására csak 8-10 “kormányhoz közel álló” település kapott pénzt. Hozzátette: az átalakított családtámogatási rendszer a három, vagy annál több gyermekeseket, így a cigány társadalmat érinti rosszul. Hangsúlyozta: az utazási költségek növekedése szintén rosszul érinti a romákat, hiszen a dolgozni akaró cigányok sokszor utazni kénytelenek a munka után másik településre, vagy megyébe.

Címkék: Voks 2006: Hírek