Rácz: sok átfogó program az egészségügyben

Az egészségügyben sok átfogó program valósult meg az elmúlt négy évben - mondta az egészségügyi miniszter.

Rácz Jenő a megvalósult programok között említette az orvosok és szakdolgozók bérfelzárkóztatását, ami 50 százalékos differenciált béremelést jelentett. Az életpályamodell kapcsán elmondta, hogy a 2007-2013 közötti időszak végére az orvosbéreket az akkori uniós átlag kétharmadára szeretnék „felhozni” – mondta a Versengő pártok – Egészségügyi programok című konferencián.

A szakminiszter az orvosügyeletekkel kapcsolatban elmondta, hogy az európai bírósági döntést – amely kimondja, hogy az ügyelet teljes munkaidőnek számít – egyetlen egy európai uniós ország sem tudja a gyakorlatban betartani. Nem lehet az európai bírósági döntésekből levezetni azt, hogy az ítéleteknek milyen és mekkora anyagi vonzata van – mondta. A kórházi intézmények adósságállományáról szólva elmondta: a konszolidációs program hatására csökkent az adósság azzal, hogy a struktúrát is átalakították, amelyben 31 intézmény vett részt. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek nehéz helyzetben lévő kórházak – tette hozzá.

A struktúraátalakítással kapcsolatban tanulságként levonható, hogy ha nem csökken a kórházak száma, akkor a többletpénzek nyújtásával sem fognak megszűnni a likviditási gondok – jelentette ki Rácz Jenő. A címzett támogatásokról elmondta, hogy 1998 és 2002 között 31 intézmény kapott mintegy 40 milliárd forintnyi támogatást, míg az elmúlt négy évben 44 kórház megközelítőleg 60 milliárd forintnyi címzett támogatáshoz jutott. A miniszter elismerte, hogy ezek a támogatások „kicsit lobbialapon lettek elosztva”.

A tárcavezető előadásában kitért az európai uniós forrásokra is. Megemlítette, hogy meg kell tanulni pályázni, és „meg kell szokni azt”, hogy az unió a felhasznált pénzeket ellenőrzi. Ha az elnyert támogatásokat nem arra használják fel az intézmények, önkormányzatok, amire elnyerték, akkor az unió vissza fogja vonni.

Címkék: Voks 2006: Hírek