Megkezdődött a „leszázalékolási” per

Hetven embert, köztük tizenegy orvost, valamint szakasszisztenseket és pácienseiket vádolnak kötelességszegéssel, vesztegetéssel és okirat-hamisítással a miskolci leszázalékolási botrányként emlegetett ügyben.

Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei bíróság szóvivője emlékeztetett arra, hogy a leszázalékolási ügyként ismertté vált eset mintegy két évig terjedő nyomozás eredménye. A miskolci Szent Ferenc Kórház orvosait azzal vádolják, hogy fekvőbetegként tartottak nyilván olyan embereket, akik csak ambuláns ellátást kaptak, ezzel több mint 10 millió forinttal károsították meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat.

A papíron történt „bent fekvést” követően az orvos vizsgálati leletet adott a betegeknek, akik még ezt megelőzően alkalmanként 20-30 ezer forintot fizettek a közvetítőknek, ők ebből 5 ezer forintot megtartottak, a többit az orvosi iratok között helyezték el és így juttatták el az orvosnak. Azzal, hogy a pácienseket fiktív módon, fekvő betegként, általában 3-12 napig tartottak nyilván a kórházban, a gyógyintézmény jogosulatlanul igényelte a tb-től utánuk járó támogatást. A „betegek” a beszerzett leletekkel ismét megkeresték a közvetítőket, akik az Országos Orvosszakértői Intézet 5. számú Miskolci Igazgatóságán dolgozó orvos ismerőseikhez irányították őket.

A bizottságban dolgozó orvosok, kötelességüket megszegve, részben a beszerzett valótlan tartalmú orvosi iratok, részben pedig személyes vizsgálat alapján a betegeknek 67 százalékos rokkantsági fokot állapítottak meg. A jogtalan leszázalékolásért a betegek 100-300 ezer forintot fizettek. Számukra a tb rokkantnyugdíjat állapított meg, amely személyenként, a folyósítás tartamát is figyelembe véve, 500 ezer és 1,5 millió forint közötti kárt okozott a költségvetésnek.

Szabó József közölte: bűnösségük megállapítása esetén a vádlottak közül az orvosok, asszisztensek és a közvetítők 5-10 évig terjedő, a „betegek” 5 évig terjedő szabadságvesztés kiszabására számíthatnak. A precedens értékű ügyben legalább hatszáz tanút hallgatnak meg, ezért a tárgyalás vélhetően hosszú hónapokig elhúzódik majd – mondta.

Címkék: Belföld: Mozaik