Medgyessy: a következő években nem lehet járulékot csökkenteni

Ha az új kormány felismeri a kényszereket, 2011-re lehet eurónk Medgyessy Péter szerint – írja a Heti Válasz. Az egykori miniszterelnök szerint veszélyes a pártok ígérgetése, de szerencsés lenne, ha végre egy kormány két cikluson keresztül regnálhatna.

Medgyessy Péter a heti Válasznak adott interjújában kifejtette, vállalja a felelőséget azért a két és fél évért, amíg miniszterelnök volt. „Aligha akad olyan bátor politikus, aki azt meri mondani, fölösleges volt több pénzt adni az ápolónőknek vagy a tanítóknak, hogy kívánatosabb lenne, ha valamely nagyáruház pénztárgépeit püfölnék – pályaelhagyóként. Egy gyöngéje persze volt a szociális csomagnak: nem léptünk igazán előre a szegénységet újratermelő mechanizmusok kiigazítása terén. Mert hát a szegénység újratermeli magát, ha közben iskolázatlan és alulmotivált marad a társadalom, ha fizikailag elérhetetlenek a munkahelyek. Ezért indítottam el a nagyszabású autópálya-építési programot” – nyilatkozta hazánk utazó nagykövete.


Hozzátette: ami az egyensúlyi kérdéseket illeti, 2002 és 2004 között nem álltunk rosszul, a költségvetési hiány érezhető módon, több mint három százalékponttal csökkent. „Készséggel elismerem, hogy egy egyensúlyjavító cselekvéssorozat első lépései mindig könnyebbek, mint a harmadik vagy az ötödik lépés. Ezt mindenképpen fel tudom hozni Gyurcsány Ferenc mentségéül. Ráadásul olyat még nemigen látott a világ, hogy valaki kampányidőszakban kezd megszorítgatni” – véli Medgyessy Péter.

Vagy euró vagy járulékcsökkentés

Az euró-bevezetéssel kapcsolatban az egykori kormányfő kiemelte: csúszás sajnálatos, de nincs itt a vészharangkondítás ideje. „Ha a következő kormány felismeri a kényszereket, 2011-ben lehet euró Magyarországon. A 2007-es és a 2008-as év kemény lesz, főleg a költségvetési intézmények számára. Ebben a két évben – ígérjen bárki bármit – nem lehet adót vagy járulékokat csökkenteni” – véli Medgyessy Péter.


Hozzátette: sajnálná, ha Orbán Viktor betartaná ígéreteit, mert beláthatatlan következményei lennének. „Ugyanilyen ötletelésnek tartom az energiaár körüli mizériát – kár, hogy ebbe az én oldalam is beszállt. Minden ígéretnek van egy másik oldala: ha valahol bővítünk, az többnyire azt is jelenti, hogy másutt meg kell szorítani. Az állam pénzügyi mozgástere sohasem korlátlan. Úgy látom, az ápolónői hűségjutalmat én sem tudtam volna bevezetni – ezzel az ígéretemmel túlbecsültem a magyar gazdaság lehetőségeit” – nyilatkozta a hetilapnak.

Még egy ciklus

Medgyessy Péter szerint jót tenne az országnak, ha valamelyik oldalnak módja lenne, hogy két cikluson keresztül munkálkodjon. „Magyarország minden formációt kipróbált már. Volt konzervatív, szociálliberális és néppárti kormánya. Olyan viszont még nem, hogy egy politikai irányzat nyolc évet kapjon. Lehetséges, hogy akkor is az újraválasztás hasznossága mellett érvelnék, ha Orbán lenne a miniszterelnök. De történetesen nem erről van szó” – mondta a 2004 augusztusában leváltott miniszterelnök.

Címkék: Belföld