A gimnazisták elutasítóbbak a cigánysággal szemben

Hiányosak a magyar középiskolai tanulók ismeretei a politikai rendszerről, attitűdjeik pedig igen elutasítóak a különböző kisebbségekkel szemben - számoltak be a témában végzett kutatás résztvevői.

Az Iskola és társadalom című középiskolai kutatás során, tavaly október és december között Budapest, Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen hétezer diákot kérdeztek meg.

Murányi István, a kutatásban részt vevő szociológus elmondta, hogy a diákok által leginkább elutasított kisebbség a cigányság. A szakiskolások kisebb arányban elutasítóak a romákkal szemben, mint a gimnazisták, vagy a szakközépiskolások. E mögött vélhetően a közvetlen cigány barát, osztálytárs rejtőzik – jegyezte meg. A szociológus rámutatott: a román-kínai-cigány kör a leginkább elutasított.

Csákó Mihály kutatásvezető, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának egyetemi docense elmondta: a tanulók legtöbbje, több mint 66 százaléka valamiféle személyi biztonságot keres, mikor a demokráciáról beszél, hiszen a magánélet tiszteletben tartását a demokrácia fontos elemének tekintik – mondta. Rámutatott: a demokráciához lényegesen kevesebben tartják elengedhetetlenül szükségesnek a többpártrendszert, az egyesülési szabadságot vagy a kisebbségi jogok érvényesülését.

Szabó Ildikó közreműködő kutató, a Tábla és Penna Társadalomkutató Műhely képviseletében arról beszélt: a tanulók nem igazodnak el olyan kategóriák között, mint: „kormánypárt”, „ellenzéki párt”, illetve „parlamenten kívüli párt”. A fiatalok 70 százaléka tudta, hogy a Magyar Szocialista Párt kormánypárt, 66 százaléka pedig azt, hogy a Fidesz ellenzékben van – mondta.

Címkék: Belföld: Mozaik