Zajlik a jég a szabolcsi folyókon

A hideg időjárás hatására jégzajlás alakult ki a Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, Bodnár Gáspár az MTI-nek elmondta, hogy az említett folyók felszínének mintegy 40-50 százalékán zajlik a jég, a part közeli részek viszont sok helyen egybefüggően befagytak. Az igazgató hozzátette: a jégzajlás semmilyen gondot nem okoz az alacsony vízállású szabolcsi folyószakaszokon, ahol, ha marad a hideg, néhány nap alatt várhatóan mindenütt beáll a jég. A lefagyott talaj nagyobb teherbíró képességét kihasználva, megkezdődött Szabolcsban a jelentős belvízelvezető csatornák gépi tisztítása. Kotrógépekkel távolítják el a vízfolyási akadályokat, hogy a csatornák megfelelő állapotba kerüljenek a tavaszi olvadásig, illetve a csapadékosabb időjárásig.

Jelenleg 1900 hektár földet borít belvíz a felső-szabolcsi térségben; Tiszabercel környékén másod-, míg Tiszatelek határában első fokú a vízkár-elhárítási készültség továbbra is. Az elöntött területeket borító jég alól szivattyúkkal próbálják eltávolítani a vizet a védekezésben részt vevő vízügyi dolgozók.

Címkék: Belföld: Mozaik