Egér a pulykahúsban

Egy nagykanizsai hölgy egeret talált egy több hónapja vásárolt, fagyasztott húskészítményben. Már nyomoznak utána.

Állítása szerint húsba fagyott egeret talált egy nagykanizsai hölgy, amikor kibontotta a mélyfagyasztott porcos pulykaapróhúsból készült árut. A képen látható terméket több hónapja vásárolták egy meg nem nevezett nagykanizsai szupermarketben.

A Zala Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomáshoz csütörtök délelőtt érkezett bejelentés a húsba fagyott egér miatt. „A fóliázott csomagban pulykadarabok közé került az egér. A nyomozás már folyik az ügyben – mondta el a FigyelőNetnek Dr. Kardeván Endre, megyei igazgató főállatorvos. – Azt már tudjuk, hogy milyen cégtől származik a hús.” A főállatorovos beszámolója szerint egyelőre nem tudják, hogyan került az egér a pulykadarabok közé. Zavarónak nevezte azonban azt a tényt, hogy a csomag nyitott volt, tehát már a hölgy is nyitott fóliában vásárolta a terméket. A főállatorvos véleménye szerint a gyártási technológiából nem kerülhetett bele az egér, de egyelőre csak találgatni tudnak, hogy mikor és hol juthatott bele a kis állat a csomagba.


A főállatorvos egyelőre nem kívánta megnevezni a húskészítményt előállító céget. Dr Kardeván Endre egyébként abban sem biztos, hogy egy nagykanizsai szupermarketben vásárolták a húst, mivel azon csak a gyártó cég emblémája szerepel, illetve a vásárló által megnevezett szupermarketbe az adott cég nem szállít termékeiből.


A terméket egyébként hónapokkal ezelőtt gyártották.

Gyakoriak az élelmiszerbotrányok

Az utóbbi időben egyre gyakrabban szerepel a híradásokban valamilyen romlott vagy fertőzött, illetve nem megfelelően, esetleg illegálisan tárolt áruval kapcsolatos hír.


Legutóbb december végén a Csongrád megyei Öttömösön, egy illegálisan működő üzemben koboztak el négy tonna élelmiszert (több tonnányi befőttet és savanyúságot) a hatóságok, mert az élelmiszert tároló cég képviselője nem tudott egyetlen dokumentumot sem felmutatni az áru származásáról.


Ezt megelőzően december közepén több mint hét tonna illegálisan tárolt, lejárt szavatosságú baromfihúst semmisíttetett meg a Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás. A forgalmazásra szánt egész és darabolt baromfihúst egy kft. által bérelt és üzemeltetett XXI. kerületi egységben találták a hatóságok.


Augusztusban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az egyik hipermarketlánc Pest megyei üzletének több részlegét záratta be, miután az eladótér húsos pultjában összegyűlt, véres vizet találtak, az áruházi polcokon elhelyezett egércsapdából kiszóródott a méreg, a cukrászüzemben pedig szobahőmérsékleten tárolták a sütemények egy részét.


Októberben egy nagyobb szállítmány (2500 tonna) Bajorországból származó, vágóhídi hulladékot tartalmazó húskészítmény borzolta a kedélyeket. Erről később kiderült, hogy Magyarországon nem került forgalomba.


Ezt megelőzően júliusban a Fejér Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás hatósági állatorvosai találtak egy másik áruházlánc raktárában egy európai uniós országból érkezett baromfihús-szállítmányt, amely szalmonellabaktériummal volt fertőzött. A húskészítményeket megsemmisítették.

Címkék: Belföld: Mozaik