Mozgó szűrés prostituáltaknak

Szexuális úton terjedő betegségek szűrővizsgálatát kezdte meg a prostituáltak körében az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet – közölte az intézet sajtóosztálya.

Egy egészségügyi szűrőbusz meghatározott menetrend szerint járja majd az országot, elsőként olyan fővárosi területeket keres fel, „ahol az ősi mesterség művelői rendszeresen megfordulnak” – olvasható a közleményben. A vizsgálatra, amely a HIV (AIDS)-fertőzés, a vérbaj, a kankó, a hepatitis-B és a clamidia szűrésére terjed ki, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületénél lehet jelentkezni.

A szűrést női és férfi prostituáltak egyaránt igénybe vehetik, esetenként 10 ezer forint befizetése mellett. A vizsgálatról orvosi igazolást kapnak, amit azonban három hónaponként meg kell újítani.

A prostituáltak szűréséről már egy 1999-ben született miniszteri rendelet is intézkedett, de szervezetten csak most kezdődhetett meg. Az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet igazgató-főorvosa, Tettinger Antal a közleményben a program céljaként azt jelölte meg, hogy az öt-hétezerre becsült hazai prostituált kör, „ha már ezt a mesterséget folytatja, ismerkedjék meg a legelemibb egészségügyi tudnivalókkal”.

Címkék: Belföld: Mozaik