Vizsgálják a bírósági vadkendert

A bíróság vizsgálja, hogyan kerülhetett épületébe az a vadkenderbokor, amellyel Juhász Péter, a Kendermag Egyesület alelnöke érkezett hétfőn saját tárgyalására.

Mint beszámoltunk róla, Juhász egy hatalmas cserepes kendernövénnyel érkezett a büntetőperre, ezzel is demonstrálva, hogy a növény termesztésével és otthoni elszívásával egyáltalán nem veszélyes a társadalomra. A vádlott a vadkenderrel és hetvenezer forint büntetéssel együtt zavartalanul távozhatott a bíróság épületéből.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság azzal indokolta az első fokon született ítéletet, hogy az eljárást mindenképpen le kellett folytatnia, mivel az Alkotmánybíróság a nulla tolerancia elvét fogalmazza meg a kábítószer-fogyasztással kapcsolatban. Ráadásul súlyosbító körülmény, hogy a vádlottat már más bíróság előtt is elítélték hasonló tettéért, azt viszont enyhítő körülményként értékelték, hogy otthon termesztette és fogyasztotta el a kábítószert.

A Kendermag Egyesület három tagja még 2005. március 23-án jelentkezett a rendőrségen, és bejelentették, hogy a közelmúltban kábítószert fogyasztottak. Ez az akció a Polgári Engedelmességi Mozgalom kezdetét jelentette, amelyben a szervezők azokat, akik valaha is kábítószert fogyasztottak, megkérték, jelentkezzenek önként a rendőrségen. „Meggyőződésünk, hogy véget kell vetni az álszent, pártpolitikai érdekek mentén zajló törvényalkotásnak, és nekünk, civileknek ki kell kényszeríteni a kábítószer-probléma szakmai kezelését!” – írták akkor a szervezet honlapján.

Címkék: Belföld: Mozaik