Sűrű fésűvel dolgoznak a rektorok

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) szakértői „sűrű fésűvel átfésülik" az új felsőoktatási törvényt, és a szerintük pontosításra szoruló rendelkezések listáját január végén átadják az oktatási tárcának – közölte az MRK elnöke.

A Műszaki Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Andrássy Egyetem vezetői átvizsgálják az új felsőoktatási törvényt, kigyűjtve azokat a passzusokat, amelyek esetleg pontosításra szorulnak, többféleképpen értelmezhetők, vagy esetleg apró ellentmondásokat tartalmaznak – mondta Klinghammer István.


Példaként említette a hetvenedik évüket betöltő és kötelezően nyugdíjazandó professzoroknak járó juttatásokat: eddig az érintetteket a születésnapjukon az államfő mentette fel, végkielégítés nem járt, egy oklevelet kaptak. A március 1-jén életbe lépő törvényben ezzel szemben nyolc hónap felmentési idő szerepel, de nem világos, hogy ezt mikortól kell számítani.

Az oktatási tárca sajtóirodája az MTI-vel szerdán azt közölte: hivatalosan eddig senki nem jelezte a minisztériumnak, hogy nem egyértelműek a törvény bizonyos passzusai. Márciusig még mintegy másfél tucatnyi, az új jogszabályhoz kapcsolódó kormányrendelet születik meg, amelyek kiegészítik a törvényt.

Címkék: Belföld