Az iskolák ötöde meghosszabbította a téli szünetet

Az iskolák mintegy 20 százalékában hosszabbították meg a téli szünetet néhány nappal az Oktatási Intézményeket Fenntartók Országos Szövetsége (OFOSZ) információi szerint.

Kaszás Mátyás, a szervezet elnöke az MTI-nek kedden elmondta: teljesen legális lehetőségről van szó, az iskolák öt nappal saját hatáskörben rendelkezhetnek. Az intézmények egy részében már korábban megkezdődött a téli szünet, míg másik részük most told hozzá a vakációhoz néhány napot.

Az OFOSZ december 28-án az oktatási miniszterhez írt levelében is kérte a téli szünet meghosszabbítását. „A szünet elrendelésére azért van szükség, hogy az oktatási intézmények téli kiadásaik legjelentősebb összegét (a fűtési díjat) megtakaríthassák, és a normatívához csatolhassák. Ha csak egyetlen iskola is megmenekül a csődtől, akkor már megérte a fáradozást” – áll Kaszás Mátyás MTI-hez akkor eljuttatott közleményében.

Mint fogalmazott: a szervezet miniszteri rendeletet kezdeményez a hosszabb szünetekről, mivel a „jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy az iskola vezetése önhatalmúlag öt napnál hosszabb szünetet rendeljen el”.

Az oktatási tárca politikai államtitkára a kezdeményezésre reagálva akkor közölte: nem hosszabbítják meg a téli szünetet, nincs olyan válsághelyzet, ami indokolná az ilyen típusú, a tanév rendjét megzavaró lépést. Arató Gergely hozzáfűzte: a közoktatási törvény azonkívül, hogy pontosan meghatározza a tanév rendjét, a szüneteket és a kötelező tanítási napokat, nem ad lehetőséget arra, hogy a minisztérium önhatalmúan döntsön a szünetek meghosszabbításáról. Az intézmények saját belső tanévrendjükben elvileg elrendelhetnek szünethosszabbítást, de a fix tanítási napok pótlásáról gondoskodniuk kell – mondta az államtitkár.

Címkék: Belföld